25 května 2020

Česneky a nová ‘louka’

okrasný česnek
Květnová zahrada je u nás ve znamení okrasných česneků. Je to období, kdy jsou hlavní jarní přípravy na sezónu (jako je vertikutace trávníku, mulčování záhonů, dělení trvalek, jarní řez keřů, vysazení sazenic zeleniny a jiřinek) za námi, takže je víc času radovat se z bující zahrady a užít si chvilku odpočinku na lavičce. My jsme si letos pořídili jednu novou, takovou mladší sestru naší staré lavičky, která je stejná, jen o jedno místo menší, a dali jsme jí do nově vzniklého zákoutí, které se vytvořilo po založení nového záhonu. Na tom jsme se rozhodli jít vstříc přírodě a vytvořit květnatou louku. 

S mužem jsme vždycky snili o ovocném sadu a louce.. dlouho jsme zvažovali, jestli se to k nám na zahradu hodí/ jestli na to je prostor.. (reálně moc ne) ale nakonec jsme se rozhodli, že to zkusíme a v případě, že to nedopadne podle našich představ, tak se ze záhonu stane druhý trvalkový záhon (což mě přesvědčilo a dodalo mi odvahy;). 


Vybrali jsme osivo "Česká květnice" od Planta naturalis, které se skládá z 80 % z lučního kvítí a 20 % travin. První rok po výsevu rostou (podle návodu) prý hlavně kořínky lučních rostlin a nad zemí plevel a až druhý rok po výsevu louka kvete.. takže to chce velkou trpělivost. Ale musím říct, že jsem čekala, že to bude horší:) Pár rostlinek už dokonce kvete a celkově to působí docela zaplněně. Tak uvidíme... (víc o založení louky v popisku u fotek)

Zároveň také pomalu budujeme naši předzahrádku, kterou jsme hrozně dlouho zanedbávali a kde má vyrůst několik (převážně stinných) záhonů a jedna slunná skalka, plus v budoucnu ještě vyvýšené zeleninové záhony, do kterých se posléze přesune užitková část (která teď navazuje na louku), protože na jejím místě zas pro změnu muž plánuje vybudovat jezírko..:)) ale o tom zas někdy příště.

Takže plánů je dost, uvidíme, co letos zvládneme;)

Teď ale zpátky do současnosti. Brzy vykvetou bylinné pivoňky a první růže, už se nemůžu dočkat..! Bude důležité pravidelně odstraňovat zvadlé květy, aby rostlina neztrácela energii a co nejdéle kvetla. Je to jedna z mých oblíbených činností, takže to v sezóně dělám v podstatě každý den:)

Důležité je teď také neustále hlídat zdraví rostlin, v tomto období zejména výskyt housenek zavíječe zimostrázového na buxusech a drobných housenek pilatky na růžích, a v případě nálezu rychle zakročit..


Růžová azalka - Azalea japonica "Karmesina Rose"

Čerstvě ostříhané buxusy dodávají záhonu prvek formálnosti

Tradiční "srdíčka" - srdcovka, Dicentra spectabilis

Pohled přes trvalkový záhon na novou lavičku
Brzy vykvete moje oblíbená fialovo-růžová lupina "Masterpiece"
Zakrslá stříbrná jedle Abies lasiocarpa "Compacta" a kalina obecná Viburnum opulus "Rosea"

V zadní části ranní sluníčko osvětluje loni vysazený stromek arónie "Viking" na kmínku

Směs keřů a jehličnanů v bočním záhonu

Fialový česnek "Purple Sensation" a bílý "Mount Everest".. včely je milují!
Něžná fialová divizna - Verbascum phoenicium "Violetta"
Nepravý jasmín, pustoryl - Philadelphus lemoinei "Manteau d'Hermine"
První kroky k nové louce - podzim 2019, navržení tvaru záhonu pomocí hadice na zalévání a označení míst výsadby nových stromů

Dalším krokem bylo odstranění travního drnu a zasazení dvou jabloní (zvolili jsme odrůdy "Spartan" a "Růžena Bláhová" na nižších podnožích). Následně jsme na konci října vyseli semínka květnaté louky podle návodu. Zároveň jsme se rozloučili s meruňkou, která tu bydlela dřív než my a trpěla všemi neduhy, upravili jsme terén a vyseli na daném místě novou trávu.

Aktuální stav - květen 2020. Meruňka je pryč. Louka se hezky zaplnila a pár rostlinek už začíná kvést. Holá část je způsobená vypletím rozpínavé mochny, která nám bohužel roste v trávníku a při zakládání záhonu se ji nepodařilo úplně odstranit. Je to boj.. Doseli jsme to holé místo novým osivem a doufáme, že nad mochnou zvítězíme.

Bližší pohled na "louku", sedm měsíců po vysetí
První luční květy.. názvy zatím neznám, na balíčku se semínky jich bylo snad sto;)



Krásný den!
P.

6 komentářů:

  1. ahoj Petro, moc ráda koukám na tvůj blog a jsi mi velkou inspirací. I díky Tobě jsem dokázala založit krásný trvalkový záhon, který nám dělá radost, ale také včelkám, které k nám létají od sousedů .... s luční loukou mám taky zkušenost, teď bych na to šla přesně, jak popisuješ v článku, zakoupila bych hotovou luční směs, kterou tvořili odborníci. Já jsem tam sela, co mě napadlo a výsledek byl sice krásný, ale bylo toho moc ! :-) jediný, na co jsem tě chtěla upozornit (po mojí zkušenosti), mám pocit, že jsem na tvé louce zahlédla zemědým. Od této byliny bych chtěla varovat, já jí měla na té květnaté louce a hodně invazivním způsobem se mi tam rozrostla. Takže jsem musela všechny tyto rostliny vytrhat ...
    přeji hezký den a těším se na další tvoje články. Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, máte moc pěknou zahradu. Ráda se u vás inspirují. Velmi se mi líbí obelisk u lavičky. Dělal vám jej někdo na míru? Nebo koupě? Je přesně jak z anglické zahrady. Anna

    OdpovědětVymazat
  3. Peti, pre mňa najkrajšia záhrada plná inšpirácií ♥♥♥ Alexandra

    OdpovědětVymazat
  4. Vaše zahrada mi bere dech. Krásná, slouží Vám i přírodě, tak jak to má být. Váš trvalkove záhon je inspirací pro mou předzahrádku. Snad se mi podaří se nějak přiblížit. Louka se stromy je super nápad, taky mám něco podobného,ale má to tu nevýhodu, že se louka začne rozrůstat do trávníku. Je dobré to nějak oddělit,hlavně pokud je v luční směsi řebriček. Přeji vám hodně radosti ve vaší zahradě a děkuji, že se s námi delite o zkušenosti.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, Vaše zahrada je krásná a články inspirativní. Mohu se zeptat, čím jste odstraňovali drny trávy pro budoucí záhony? Děkuji. Zuzka K.

    OdpovědětVymazat
  6. Máš to tam strašně krásné! To se musí pít káva jedna báseň. Chtěla bych se zeptat jestli jste někdy neměli problém s vysokou tvrdostí vody v jezírku? nějak nás to teď začlo trápit. Každopádně více takových krásných fotek!

    OdpovědětVymazat