25 října 2019

Podzimní věnec


Snad žádná moje instagramová fotka ještě nevyvolala tolik reakcí, jako tenhle podzimní věnec na dveře. Mám radost, že se vám tolik líbil. Tím spíš, že to byl můj úplně první podzimně laděný věnec, který jsem kdy vytvořila. Zatím jsem zkoušela jen ty vánoční z jehličí.

Líbil se i mojí mamce, která nenápadně naznačila, že by se jí taky hodil;) A protože jsem zároveň dostala velkou spoustu zpráv s prosbou o video nebo návod na jeho výrobu, rozhodla jsem se umotat ještě jeden (pro mamku) a tentokrát to trochu líp zdokumentovat :)

Výrobu toho prvního jsem si chtěla "užít", vychutnat si podzimní atmosféru, koukala jsem u toho na oblíbený pořad, popíjela čaj a nikam nespěchala. Dokážete si představit, že když se při tom natáčím, tak je to krapet menší pohoda:))

Obecně je návod velmi jednoduchý:

Vyrazte do přírody vyzbrojení zahradnickými nůžkami, rukavicemi a nějakou nádobou, do které budete dávat vaše úlovky. Nasbírejte si přírodniny, které budou k dispozici a které se vám líbí, vůbec se nemusíte řídit tím, co jsem sebrala já.

Jedinou ingrediencí, kterou jsem měla dopředu rozmyšlenou, byly šípky, ostatní jsem nechala na náhodě/improvizaci. Do cesty se mi připletly plody klematisu, bezu, ptačího zobu, "nosy" z javoru, dubové listy a nějaká uschlá květenství.

Na zahradě jsem nastříhala pár větviček vřesovce, rozchodníku, přísavníku a dva menší květy uschlé hortenzie.

V květinářství jsem koupila svazek pistácie a pár větviček eukalyptu a salalu (u "Pepy" to vše vyšlo na 100 Kč a ještě mi pak zbylo do vázy). Pak budete potřebovat ještě slaměný věncový základ (prodávají ho v květinářství za cca 15-50 Kč podle velikosti, já recykluji ty vánoční) a slabý zelený floristický drátek.

Video s postupem najdete na mém Instagramu @zivotvzahrade. Nejdůležitější je pořádně utahovat a postupně vrstvit a vrstvit:)

Ingredience ze zahrady - uschlé květy hortenzie, vřesovec, pár větviček přísavníku pětilistého s kuličkami (ten náš už je bohužel téměř úplně opadaný) a rozchodník.  
Šípky si nastřihejte se stonkem. Ideální je mít různé počty, tj. jednotlivé, dvojice, trojice i větší trsy, ať to pak není moc pravidelné a působí to co nejvíc přirozeně.
Tohle chlupaté chmýří mě zaujalo na první pohled. Rostlo omotané kolem šípku a jiných keřů a krásně jím prosvítalo sluníčko. Jsou to plody plaménku plotního (Clematis vitalba)
Trocha uschlých plevelů, např. řebříček.
Pár dubových listů a plody bezinky.
"Nosy", plody javoru klen.
Drobný eukalyptus.
Pár větviček salalu (libavka shalon).
Svazek větviček pistácie.
Salal, eukalyptus i pistácii si nastříhejte na menší kusy, cca 8-10 cm.


Tak ať vám to jde, pokud se do něj pustíte, a ať vám dělá radost:) Krásný podzim!!
P.


2 komentáře:

  1. Jedním slovem nádhera...a vůbec, zkobinovat tolik různých plodů a větviček, které spolu tak krásně ladí...to už je prostě umění.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, věnec je nádherný! Krásně vystihuje náladu podzimu.
    Mám bohužel nedobrou zkušenost, sýkorky mi můj podzimní věnec dost ožraly (makovice, žaludy, oříšky …) a loňský vánoční přizdobený šípky taky moc dlouho nevydržel … :-)

    OdpovědětVymazat