11 dubna 2019

Jarní radosti na zahradě



Pracovní název tohoto příspěvku nejdřív zněl "Jarní práce na zahradě", ustálený
výraz, který ale nerada používám, a proto jsou z toho nakonec "radosti", což mnohem lépe vystihuje můj celkový přístup k zahradničení, jak už určitě víte.. Zahrada je pro mě obrovská radost, nadšení a očista mysli. Takže - i když je občas nutné vykonat poměrně náročnou fyzickou aktivitu - práce to prostě rozhodně není;)

Času je málo a na jaře to platí dvojnásob, ale přesto bych pro vás ráda shrnula aktuální dění (i když tuším, že už je to tu určitě popsané z minulých let).

Trvalkový záhon těsně před sestřižením

První radostí, na kterou se vždycky těším celou dlouhou zimu, je kompletní očista trvalkového záhonu. Na fotkách vidíte, že vše nechávám přes zimu v původním stavu, na podzim nic nesestříhávám. Důvodem je, že nemám ráda pohled na "prázdný" záhon, a především také to, že všechna ta sušina je během zimních měsíců ideálním útočištěm pro zahradní faunu všeho druhu;)

Když vytáhnu nůžky a začnu stříhat, začne mi do žil proudit neuvěřitelná dávka energie, jako do těch všech rostlin, které opečovávám. Prostě jaro. A když vidím, jak se pod masou sušiny klubou nové listy a začínají vykukovat první cibuloviny, jsem v sedmém nebi. Taky to tak máte?

Po sestřihnutí jsem záhon pohnojila koňským hnojem a "poprášila" kompostem. 
Před sestřihem..

..a stejný pohled po sestřihnutí - rozdíl dvou týdnů.
(na téhle fotce ještě chybí ostříhat růže a trávy, které nechávám na vhodný čas)

Další přišel na řadu trávník. Nejdřív je ideální provést vertikutaci, aby se provzdušnil a odstranila se z něj stařina, listí a mech. "Vyčesaný" odpad je potřeba shrabat, nebo vysát sekačkou (nejlepší je vzít to sekačkou, a pak ještě vyhrabat;). Letos se toho z naší trávy vyhrabalo tak na 5 koleček, které jsem nastlala pod živý plot z ptačího zobu jako mulč. 

Když je hotovo, přichází čas na zapravení kompostu. My jsme tam letos vpravili skoro dva vozíky (takové ty klasické, na kouli za auto). Jak vidíte na fotce, nejdřív si rozvozím kolečka země po celém trávníku, a pak to všechno zapravím pomocí drátěných hrábí "do ztracena". Je to pořádná makačka, ale efekt na sebe nenechá dlouho čekat (zvlášť když zaprší, což se ale bohužel momentálně neděje.....). 

Vertikutátor prořízne zem a zároveň vyhrabe spoustu suché trávy a mechu.


Kompost, který čeká na zapravení.
Když je hotovo, zem se v trávníku úplně ztratí, nic není poznat.. 







Na předcházející sérii fotek je hezky vidět ten rychlý vývoj po sestřihnutí záhonu. Vykvetla meruňka a narcisky. Ve chvíli, kdy rozkvetly zlaté deště jsem odhrnula růže, ostříhala je a pohnojila (článek s postupem je tady). Sestřihla jsem všechny traviny. Pohnojila jsem buxusy a hortenzie. A také přišel na řadu kraj záhonu na pravé straně, který po zaříznutí získal zpět svou "upravenou" podobu a záhon hezky prokoukl. Mezi zemí a trávou nemáme žádný oddělovač, tenkrát nám přišel dost drahý a nechtěli jsme plast, takže to řeším takto a není to žádná zátěž, zaříznu ho maximálně dvakrát za sezónu a je to v pohodě. Používám na to speciální nástroj, kterým to jde jako po másle, a musím přiznat, že mě to baví:) 



Tohle měla být původně broskev s plochými plody. Bohužel ale uhynula a vyrazil z ní jenom tenhle planý výhon, který sice krásně kvete, ale jinak nic. Letos ho musíme vykopat, a zkusíme vysadit něco nového..

Ranní sluníčko, ptačí skřehotání a ozářené kapky rosy na trávě. Ne té fotce to nevyzní, ale byla to nádhera!



Něžně bílý modřenec se rozrůstá mnohem pomaleji než ten klasický modrý..





Záhon se začíná hezky plnit..




Jsem zvědavá, jestli z téhle krásy bude nějaká meruňka:)

Na podzim jsem předělala záhon u lavičky a zasadili jsme několik nových stromků a keřů (hloh slívolistý, cesmíny, arónii, nandinu, vilín, pierisy, hortenzie..) tak jsem hrozně zvědavá, jak to všechno poroste a jak to bude ve výsledku vypadat. Až se to hezky zazelená a rozroste, určitě vám sem dám nějaké srovnávací fotky a tipy na konkrétní rostliny.

Největší obavu mám ze sucha, protože letos je výchozí situace ještě horší, než loni. To totiž krásně pršelo až do sezóny okrasných česneků a pivoněk, a teprve potom nastalo to hrozné sucho a přidaly se vysoké teploty.. Letos na jaře u nás pršelo dvakrát, a to spíš jen tak symbolicky. Jestli tenhle trend bude pokračovat, nechci to vidět. Začínáme uvažovat o vybudování druhé jímky na dešťovou vodu, abychom v budoucnu zachytili víc zimních srážek a vytvořili si zásoby na delší dobu. Myslím, že se z vody postupem času stane hodně vzácný a drahý artikl, a ve spojení se zákazy používat během sucha pitnou vodu na zalévání to bude pro zahrádkáře čím dál tím větší problém.
O prázdninách jsem cestou na výlet někde u Jičína zahlédla reklamní plakát "tropického a subtropického zahradnictví" a musím říct, že mě trochu mrazí z toho, jak aktuální to v budoucnu může být.. 

Ale nechci končit takhle pesimisticky, takže tu mám jednu radu na závěr. Pokud máte na zahrádce sedum spectabile, rozchodník nádherný, je pravý čas ho protrhat, aby se vám na podzim nerozlehl. Říká se, že se má vytrhnout každý sedmý stonek, ale počítat to nemusíte;)

Mějte se krásně,
P.

Kapky na konikleci jsou bohužel jen od zalévání..

2 komentáře:

  1. Prekrásna záhradka :-) A s tou vodou je to veru pravda, my máme zakopanú nádrž na zber dažďovej vody, ale pomaly nám aj tá bude veru málo...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Peťo, máš strašně moc hezkou zahrádku. Chtěla bych se tě zeptat jestli máš zkušenosti s jezírkama nebo jestli nějaké plánuješ? Já tam mám momentálně řasy, tak jsem teď kupovala nějaké bakterie do jezírek a doufám, že poslouží.

    OdpovědětVymazat