11 června 2018

Nejjednodušší letní dort

Na Instagramu jsem vám slíbila recept na tenhle neuvěřitelně snadný letní nepečený cheesecake. Zvládne ho opravdu každý (můžete zapojit i děti;), zabere minimum času, a přitom je tak dobrý, že se po něm vždycky zapráší rychlostí blesku:) Recept jsem si před lety vypsala myslím z Albert magazínu, už si to po pravdě moc nepamatuju. Trochu jsem si ho upravila (míň cukru) a tady je:
 
250g máslových sušenek (já nejradši používám Zlaté Club s máslovou příchutí od Opavie nebo karamelové Lotus Biscoff)
110 g másla
dřeň z jednoho vanilkového lusku (nebo lžička vanilkové pasty Dr. Oetker)
600g lučiny
80g moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
necelý kelímek zakysané smetany
čerstvé jahody nebo jiné letní ovoce podle chuti
 
 
Dortovou formu o průměru 23 cm si vymažte máslem a vyložte dno i stěny pečícím papírem. V mixéru rozdrťte sušenky (používám takovou tu přídavnou nádobku k tyčovému mixéru, kde to na etapy rozmixuju - přijde mi to snadnější než je drtit v sáčku válečkem, ale taky to jde;). Rozpusťte si máslo, nalijte ho do misky k rozdrceným sušenkám a pečlivě promíchejte. Směs nasypte do formy a pořádně ji umačkejte po celém dně. Mně se osvědčila sklenička s rovným dnem, kterou to všechno rovnoměrně udusám včetně prostředku, ale jde to i lžící. Formu dejte do lednice, aby směs hezky ztuhla, ideálně tak na hodinu.
 
V jedné míse si vyšlehejte smetanu do tuha a v druhé rozmíchejte lučinu, moučkový cukr a vanilku do hladkého krému. Obě hmoty zlehka, ale důkladně smíchejte a nalijte do formy. Povrch uhlaďte do roviny a nechte přes noc zatuhnout.
 
Před podáváním opatrně vyndejte z formy - sušenky bývají dokonale ztuhlé, takže by se vám mělo povést odstranit i pečící papír ze dna. Přendejte dort na talíř nebo tác, na kterém ho budete podávat. Povrch dortu potřete tenkou vrstvou zakysané smetany. Část jahod (nebo jiného ovoce) rozmixujte tyčovým mixérem, propasírujte přes jemné síto a doslaďte podle chuti. Na povrch dortu nakapejte pár drobných teček tohoto pyré a nějakým špičatým hrotem (já používám špičatou špejli) projeďte skrz kapku, čímž vytvoříte malá srdíčka. Ozdobte ovocem podle libosti. Při servírování nalijte na talířek ke každé porci trochu pyré a přihoďte pár kousků ovoce navíc.
 
Tak ať vám chutná!
 
P.
 
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat