14 května 2018

Sezóna okrasných česneků

Od posledního článku uplynul měsíc, a přitom se zdá, že už tu máme vrcholné léto.. tedy alespoň podle stavu vody v půdě a v krajině obecně. Určitě jsem se tu už zmiňovala o tom, že máme na zahradě zakopanou betonovou nádrž na dešťovou vodu, do které jsou svedeny všechny okapy a kam se vejde opravdu hoodně vody, ale nic naplat, jsme téměř na suchu. Od těch silných mrazů u nás pršelo 2x. Pokaždé, když se na radaru žene nějaká bouřka, doufám, že spadne aspoň pár kapek, ale ne. Jako by byla Praha nějaká vysoká hora, která roztíná mraky na dvě poloviny, a kvůli tomu nás všechny srážky "úspěšně" míjí.. déšť vždycky obkrouží tu tečku na radaru, která značí naší polohu, a je pryč.

Malus "Evereste"
Nejhůř to sucho snáší náš trávník. Nemáme nainstalovaný žádný závlahový systém - sním o něm každou sezónu, ale nějak si ho doma nemůžu prosadit..:/ Trvalky a zeleninový záhon zalévám v podstatě každý den, ale i tak se ten nedostatek vody projevuje na velikosti květů a rychlosti, s jakou uvadají..

Ale dost už stížností :) Na zahradě je pořád velká spousta věcí, které mi dělají nesmírnou radost. Třeba naše dvě okrasné jabloně Malus "Evereste" letos kvetly jako nikdy, byly úplně obalené a dělaly parádu minimálně dva týdny. Tak snad bude hodně jablíček. 

I naše vistárie měla zatím nejlepší sezónu od vysazení. Do země šla v roce 2014 jako malý proutek. Žili jsme v domnění, že jsme si pořídili šlechtěnou růžovou odrůdu. Když po dvou letech poprvé vykvetla, zjistili jsme, že cedulka na obalu mírně klamala a že máme fialovou "klasiku". Ale co..:) Letos poprvé začala plnit svůj účel, což je zakrytí zábradlí na balkóně a vytvoření pohledové clony, takže jsme měli radost. O té její omamné vůni nemluvě.. (akorát teď po odkvětu je z ní pořádný binec na terase, ale dá se to zvládnout;)

Pokud sháníte trvalku, která by vám krásně porostla kameny nebo přepadala přes okraj zídky, mám pro vás ideálního adepta. Je to mydlice bazalkovitá, kterou seženete buď v čistě bílé variantě nebo v růžové. Já z ní mám letos opravdu radost - zakrývá aspoň část té naší kamenné hradby;))

Mydlice bazalkovitá (Saponaria ocymoides)
Roh trvalkového záhonu nám v minulých letech zakrývala křižmolístka, ale ta letos nezvládla zimu a zůstaly z ní jenom mladé odnože, takže roh bohužel zatím zůstává holý (uvidíme, jestli se křižmolístka pochlapí a během léta doroste a vykvete, nebo ne).  


Nepeta faassenii "Walkers low"
Jedna z nejvděčnějších trvalek, co znám - šanta. Existují zakrslé formy jako "Kit Cat" ideální k růžím nebo vysoké jako "Six Hills Giant" do středních částí trvalkového záhonu. Jsou to naprosto bezproblémové trvalky, které kvetou od dubna do mrazů. Jsou hlavně v modrých a fialových odstínech, ale seženete i bílou. A nebojte, nestalo se mi, že by nějak vábily kočky, těm voní v sušeném stavu;)

Azurové hlavičky chrp

Pivoňky! Už se to blíží! A já se tolik těším na tu vůni!!!

Kopretiny jsem "vyhnala" z trvalkového záhonu, protože mi vadilo, že po nich zůstává prázdné místo, když dokvetou a seschnou. Takže teď krášlí jenom pár vyhrazených míst u letničkového záhonu. (Ráda je trhám do vázy, takže se jich nedokážu úplně vzdát:)

Hvozdík

Kokořík vonný (Polygonatum odoratum 'Variegatum')

Pomněnkovec (Brunnera macrophylla 'Jack Frost')
Ve stinném záhonu si teď spokojeně kvete kokořík spolu s pomněnkovcem. Ten má krásné květy jako pomněnky, ale vydrží kvést mnohem déle a navíc má úžasné okrasné listy, které oživí nejedno přistíněné zákoutí:))  Ze země se vynořily také hosty, kterých je tolik druhů, že jim snad někdy věnuji celý článek..;)

Něžná bílá srdíčka (Dicentra spectabilis "Alba")

Málem bych zapomněla na kalinu!:) Je to jeden z těch keřů, které vám zdobí zahradu od jara do podzimu, ale momentálně je rozhodně v nejlepším. Když ji správně stříháte a zvládnete ji ohlídat od mšic, zaplaví zahradu hromadou krásných bílých bochánků.

Kalina a její sněhové koule (Viburnum opulus "Roseum")

I jehličnany dokážou krásně kvést..(Picea orientalis "Aurea")
A aby to nevypadalo, že pěstuju jenom okrasné květiny, přidávám i foto našeho zeleninového záhonu, kde toho teď ještě není moc vidět. Vysela jsem klasický hrášek, cukrový hrášek, petržel, kopr a ředkvičky a zasadila rajčata a papriky. Dřív jsme toho pěstovali mnohem víc, ale teď nám to takhle stačí:)

Co se rajčat týče, pár jsem jich koupila u Krulichů a zbytek jsem vypiplala ze semínka. Zvolila jsem odrůdu "Sláva Porýní", protože jsem jí loni měla právě od Krulichů a chutnala nám úplně nejvíc ze všech (a dobře jsem udělala, protože ji tam letos už neměli:). 

Minulý týden jsem vysela letničky a zasadila předpěstované sazeničky, abych měla co trhat do vázy:) Hrachory šly ven o něco dřív a teď už se spokojeně chytají konstrukce, po které se budou pnout. Jiřinky už mají první listy, které je potřeba bedlivě střežit před slimáky. 

A co vy? Co jste letos vyseli? A taky vás tak trápí to letošní sucho? Podle předpovědi by mělo alespoň zítra trochu sprchnout, tak nám všem držím palce!!

Krásný den a brzy zase tady ahoj,

P.

Při vysévání jsem si letničky seřadila podle výšky pro lepší představu o správném umístění (to vlevo je starý metr;)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat