17 dubna 2017

Sezóna cibulovin



Až teď o Velikonocích, díky deštivému počasí, jsem se dostala k počítači, abych se s vámi podělila o pár fotek z naší dubnové zahrady. Času je málo, a když už je, běžím na zahradu stříhat, hnojit, sázet..., a na blog nezbývá sil, což mě moc mrzí:(

Pomalu dokvétající narcisky teď na zahradě střídají tulipány, krásně kvete tavolník, lýkovec, modřence a petrklíče. Celá zahrada je plná barev - období kolem Velikonoc je u nás nejbarevnější z celého roku. Jindy moc nemusím žlutou, ale narcisky u mě mají výjimku;) Pokud vás zajímají jednotlivé druhy tulipánů na fotkách, můžete se podívat na loňský článek "Tulipánová sezóna", kde je všechno podrobně popsané;)

Píšete mi, že byste si rádi přečetli, co zrovna na zahradě dělám, tak tady je malé shrnutí za cca. dva uplynulé týdny:


V mezidobí jsme zvertikutovali trávník, který byl po zimě v dost hrozném stavu. Po vertikutaci jsem ho pohnojila první dávkou hnojiva. Na závěr jsme přivezli velký vozík zahradního kompostu a celý trávník s ním "poprášili". S přispěním jarního deště se proměnil k nepoznání, má krásně sytou barvu a holá místa zasažená sněžnou plísní se rychle zacelila.

Po vykvetení zlatých dešťů jsem se pustila do stříhání a hnojení růží, podrobný návod jsem popisovala loni, můžete se kouknou tady: "Jarní řez růží"

Také jsem ostříhala a pohnojila hortenzie latnaté a stromečkovou Annabelle a pohnojila azalky, vřesy a buxusy.

Sousedi mi udělali čáru přes rozpočet a vykáceli část živého plotu, který tvořil pohledovou bariéru mezi našimi zahradami. Takže teď místo úhledně zastřižené zelené stěny koukáme na extra ošklivý plastový kryt jejich bazénu:( Jako prozatímní řešení jsem k plotu vysadila plamének a zasela spoustu hrachorů, tak snad to alespoň částečně pomůže, než vymyslíme nějaké radikálnější řešení..

Tento týden bych se chtěla pustit do úpravy zeleninového záhonu, abych už konečně mohla vysít ředkvičky, a také bych chtěla ořezat kraje trávníku.. tak snad mi to počasí dovolí. (A snad nám to všechno nezmrzne při těch nočních mrazíkách!)

Teď už radši nechám mluvit fotky.. Krásný večer!
Bílý ohňostroj tavolníku (Spiraea cinerea 'Grefsheim' )


Sasanky (Anemone blanda) pod brslenem

 
Lýkovec (Daphne susannae 'Cheriton')





Narcissus 'Fortune'




Omamná vůně lýkovce se line celou zahradou:)

Ranní rosa...



Mandloň trojlaločná (Prunus triloba)




Bledule letní (Leucojum aestivum) - dlouho kvetou a v záhonu hezky září.. uvažuju o tom, že jich na podzim vysadím víc;)



Tři obří tulipány, které jsem si koupila jako suvenýr při návštěvě Edinburghu v botanické zahradě. Na obrázku na obale vypadaly víc růžově, moc se k nám barevně nehodí, ale zase nesou spoustu vzpomínek..:)

 
 
 
Vyndali jsme ptačí bazén (obyčejná keramická podmiska) a už se na něj stojí fronta! Baví mě pozorovat kosy, rehky a další ptáčky, jak netrpělivě čekají, až bude volno a budou se moct umýt:)


Tulipán Ballerina




 
Fotka z minulého víkendu v Jižních Čechách. Lesy jsou plné sasanek a je to krása!


A ještě jedna z Jižních Čech, z procházky kolem Červené Lhoty. Bylo dokonale modro:)



 

19 komentářů:

  1. Milá Petro,
    Tvůj příspěvek mi rozjasnil dnešní propršený den. Máš skvostnou zahradu a je vidět, že Tě to opravdu baví.
    Tavolník určitě září do dálky.
    Snad na žádné jiné rostlince nejsou kapky vody tak dekorativní jako na kontryhelu.
    Krásný večer přeji.
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Henrieto, moc děkuji za krásný komentář, mám velkou radost💛 Hezký den!!

      Vymazat
  2. Bohužel, stydím se, ale nemůžu komentovat jinak, než, že strašlivě závidím tak nádhernou zahradu:-). Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Peti, krásná jarní zahrada, těším se na další příspěvky typu co a kdy právě děláte na zahradě, jaké nové kytičky sázíte, kde nakupujete atd. Moc se mi na Vaší zahradě zalíbila jarmanka, zatím ji v okolí nemůžu sehnat :) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Petro, moc děkuju za váš zájem💛 Krom jineho chystám článek o zahradnických eshopech, na kterych urcite jarmanku sezenete, napr. ve Spomysli maji nekolik druhu, u Krulichu myslim take.. Hezky den!!🙂

      Vymazat
  4. Nádherná zahrada plná krásných tulipánů i jiných kytiček.
    Červená Lhota také nádherně nafocená.
    Přeji krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  5. To je nádhera! Moc děkuji za tyto fotky a dokumentování, co krásného v kterou dobu člověk může mít na zahradě... Mám takový pocit, že sousedé vykáceli ten plot jen z toho důvodu, aby se taky mohli na Vaše rozkvetlé záhony koukat :-) Jsem zvědavá, jak se podaří to odstínění. Dočasně by mohla pomoci i lichořeřišnice, má poměrně pěkné listy a roste rychle, když ji zrovna nesežerou slimáci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, moc děkuji za krásný komentář i za tipy s odstíněním☺️💛 Hezky den!!

      Vymazat
  6. Moc krásné fotky. Miluji tulipány zvláště ty fialové a ty Vaše jsou moc krásné. Vůbec jarní zahrada je nádherná. Bohužel já tu svoji včera vyfotila pod sněhovou peřinou. Tak doufám, že jí to moc neuškodí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den Michaelo, jak to zvládla vaše zahrádka? U nás jsme měli štěstí, že nesněžilo a mráz poškodil "jenom" meruňku a přísavník na plotě..❄️

      Vymazat
  7. Krásně jarně probarveno :o) Moc hezký blog o zahradě...snad už ta zima dá pokoj a kytky se rozeběhnou naplno. Někdy k Vám zase ráda nakouknu, tak ať se Vám daří a to nejen s motyčkou, ale i foťákem... :o) Zdravím, Peťa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za pochvalu i povzbuzení!!☺️💛 Hezký den! P.

      Vymazat
  8. To je náádhera. Po lýkovci zatím marně toužím, nemůžu ho sehnat. Nevím, co obdivovat dřív...neskutečná krása. Takhle bych si přála, aby jednou vypadala má zahrádka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za ta krásná slova💛 Lýkovec jde těžko sehnat, doporučuji výstavy skalniček.. Pokud jste z Prahy tak od 10.5. do 26.5. je výstava u Faustova domu na Karlove namesti, tam je mivaji😉 Hezky den!!

      Vymazat
  9. Naprosto kouzelné a v tomto ubrečeném počasí doslova balzám na duši :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Šárko, jsem ráda, že s vami můžu sdílet svojí radost💛 Hezky den! P.

      Vymazat
  10. Dobry den, chci se zeptat na ohledne vertikulace. Poridil jsem si chatku s vetsi zahradou, ale nechci do vertikulatoru zase hodne investovat. Myslite si, ze staci takovyto levnejsi - https://www.naradi-vesely.cz/vertikutator-ev3213.html ? Nebo radsi investovat do stredni tridy? Dekuji moc za rady

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Petro, zalezi na velikosti zahrady a vasem odhodlani.. myslim, ze staci levnejsi model, jen se s nim trochu vic nadrete, ale zvladnout se to da. Jde hlavne o to, aby zvladnul proziznout zem a vyhrabat susinu a mech, nez o sani a velikost kose. My vertikutujeme bez kose (mame maly a museli bychom ho po pár metrech vynaset), a pak vse posbirame sekackou..

      Vymazat