18 března 2017

Předjaří v Praze


Ráda se toulám městem, okukuji zahrady a parky a zkoumám, co kde vykvetlo. Hodně zahrad je až do dubna uzavřených (třeba zahrady na Pražském hradě nebo Valdštejnská zahrada), ale i tak zbývá spousta míst, kam se člověk může zajít pokochat prvními jarními květy. Já jsem se minulý týden zašla podívat do Botanické zahrady Univerzity Karlovy (protože ta je teď brzy na jaře prvním místem, kde všechno raší a vykvétá) a do Vojanových sadů na Malé Straně. Třeba vás následující fotky inspirují k jarní procházce..;)

Ve Vojanových sadech kvete hned u vchodu kalina vonná, na trávě jsou rozeseté sněženky, krokusy a křivatce, na záhonech vykvétají čemeřice a třešničkou na dortu jsou krotcí pávi, kteří ochotně pózují v celé své kráse. Ještě hezčí to tu bude ve chvíli, kdy vykvetou magnólie a sakury.. (už se nemůžu dočkat!)

Kalina vonná ve Vojanových sadech..



..minulou sezónu kvetla už od prosince, letos vykvetla až na začátku března.



 
Pávi se často vyhřívají v zadní, vyvýšené části zahrady. Je jich tu minimálně deset včetně jednoho albína.
 
Na fotce to nevyzní, ale tyhle sněženky mají neuvěřitelně velké květy.
 
 
 
Dřín u Villy Richter s pohledem na Sv. Mikuláše
 
Smuteční vrby na Klárově
 
V Botanické zahradě UK jsem byla letos už podruhé. Při první návštěvě v únoru tu kvetly jenom talovíny a pár sněženek. Teď tu najdete moře bledulek, sněženek i krokusů, kvetou petrklíče, koniklece a rané azalky a začínají kvést ladoňky, devětsil.. no prostě nádhera:)
 
Bledulky vystřídaly odkvetlé talovíny
  
Koniklece na skalce
 


 
 







První ladoňky
První rozkvetlá azalka



Devětsil


 
Krásný víkend!!
P.

4 komentáře: