10 srpna 2017

Srpnová procházka zahradou

Léto je v plném proudu, a protože mám tady na blogu opravdu velké resty, ráda bych vás pozvala na malou srpnovou (foto)procházku naší zahradou.

Srpen je takové "meziobdobí", kdy některé trvalky postupně slábnou a dokvétají, jiné chytají druhý dech a jiné teprve sbírají síly na podzim. Růže se chystají na druhou vlnu kvetení, na kterou se moc těším, protože té červnové jsem si moc neužila. Obecně se už moc těším na podzim, na ty syté barvy a dostatek vláhy, kterou teď zahrada postrádá.. Ale nepředbíhejme a pojďme si vychutnat to, co nám zahrada nabízí právě teď:) 
 
Veronica longifolia "Christa"
Tuhle rostlinku možná znáte z květinářství, kde se často prodává jako řezaná, protože dlouho vydrží ve váze. Je to speciální odrůda rozrazilu, která má zploštělé konce květů a působí tak jako malé ufo s tykadly. Líbí se mi jeho vertikální rozložení, které jakoby vystupuje ze záhonu a hezky se doplňuje se záplavou třapatek. Je náchylnější k padlí, takže je dobré ho preventivně ošetřit.


Echinacea purpurea "Magnus"
Echinacea se velmi snadno vysemeňuje, až si říkám, že ji budu muset trochu umravnit, moc se mi tu roztahuje a bere místo ostatním trvalkám. 
Hydrangea arborescens "Annabelle" & Hellenium "Sahin's Early Flowerer"
Zákoutí s lavičkou momentálně dominuje hortenzie Annabelle. Oranžový záplevák (Hellenium) jsem chtěla vykopat, protože se mi sem nehodí barevně, ale jakoby to tušil - letos tak bohatě kvete, že jsem zatím neměla to srdce.. :)
Anemone hybrida "September Charm"
Japonská sasanka, která se jmenuje "Zářijový půvab", kvete už od července..:) a přidávají se další. Každý rok mi přijde, že rozkvétají ještě dřív než loni, ale stejně je pořád beru jako podzimní.
Echinops ritro "Veitch's Blue" & Lysimachia clethroides
Vrbina sehnutá (Lysimachia clethroides) dodává záhonu pohyb. Její zahnuté "hlavy" mi připomínají vlnobití. Má ráda vlhkou půdu, takže na našem slunném záhonu ve větších vedrech svěšuje listy, ale jakmile ji zalejete, je zase fit. Je to nezmar, který se velmi intenzivně rozrůstá podzemními výhony. Popravdě je docela makačka ji udržet na uzdě:) Ale podle mě to stojí za to. Na jaře vždycky polovinu vytrhám a vše je ok. A na podzim se krásně vybarvuje!

Lysimachia clethroides


 
Agastache "Blue Fortune" & Sanguisorba "Pink Tanna"
Agastache jsem vysadila loni v létě a moc jsem si jí oblíbila. Je hezky vzdušná, vysoká, neláme se, milují ji čmeláci a hrozně dlouho kvete! Mám koupené další dva kusy, které chci dosadit na několik míst, aby se hezky prolínala celým záhonem. Kromě této modré varianty seženete taky fialovou, bílou nebo oranžovou.

Dahlia "Maarn"
Jiřinky miluju! (já vím, říkám to skoro o všech květinách:) Vydrží tak dlouho ve váze a kvetou neúnavně až do mrazů! Tuhle oranžovou krásku "Maarn" jsem si loni na podzim kupovala řezanou u Chládka a tak mě okouzlila, že jsem ji musela mít:)
 
Scabiosa caucasica "Perfecta Blue"
Hlaváč (Scabiosa caucasica) je další květina, bez které už se na zahradě neobejdu. Je hrozně vděčný - nenáročný, pořád dokvétá, dlouho drží ve váze a jeho modré obláčky romanticky (a svým způsobem nenápadně a nenásilně) zdobí záhon. 
Verbena hastata "Rosea"
Sporýš šípovitý (Verbena hastata), který se mi sám rozsemenil po záhonu, což mu vůbec nezazlívám. Když je tuhá zima, tak většinou vymrzá, takže je tato jeho dobrovolná aktivita rozhodně vítaná:) Hrozně dlouho kvete - kvítky se začnou otevírat od spodní části a postupně pokračují směrem vzhůru a pořád dorůstají. Mám ho ráda ve všech barvách - modrofialový, růžový i bílý. 
Hellenium "Sahin's Early Flowerer"

Kalimeris incisa "Alba"
Kalimeris incisa neboli japonská astra je nenápadná rostlinka, která vám na záhonu vytvoří nádherné jemné, bohatě kvetoucí keříky. Pro mě je to typická  výplňová trvalka, která nehraje "hlavní roli", ale podtrhuje krásu okolních rostlin a zjemňuje celkové vyznění záhonu. Seženete ji většinou v odstínech bílé a světle fialové/modré.

Hydrangea paniculata "Rendia"
Tohle je hortenzie, kterou jsem si pořídila loni koncem sezóny. Začíná kvést jako čistě bílá a postupně se barví do růžova, až by pak na podzim měla přejít do sytě purpurově červené barvy - tak jsem zvědavá.. Tady je prozatím pár fotek, na kterých jsou vidět první stadia proměny:)


 
A to "nejlepší" nakonec:-/ Pořád se nám to vyhýbalo, vídala jsem oholené korpusy buxusů všude kolem, ale u nás nic.. Až do minulého týdne. Při zlévání jsem si všimla několika zaschlých lístků u jednoho z větších buxusů (viz fotka - levá část keře zhruba uprostřed). Když jsem se koukla zblízka, uviděla jsem takové jemné pavučinky a hned mi bylo jasné, že je něco v nepořádku. Rozhrnula jsem větvičky a našla pořádně vypasenou housenku zavíječe zimostrázového a spoustu malých zelených peletek (=trusu). 
 
Když se napadení objeví včas, doporučuje se ruční sběr a postřik. Tak jsem následující asi 4(!) hodiny prohledávala všechny buxusy a větvičku po větvičce sbírala ty potvory. Nebylo jich tolik (viz fotka dole - to je ze čtyř větších buxusů) a byly jen na některých místech, ale dalo to zabrat. Ty velké šly snadno najít, ale byly tam i "miminka", na které by to chtělo spíš lupu. Dobré poznávací znamení byl ten trus - tam, kde byl, byla vždycky i housenka. Po skončení téhle operace jsem všechny keře postříkala chemií (Careo), protože nebylo zbytí a nebyl čas na to objednat na internetu selektivní insekticid přímo na zavíječe, který jsem vygooglovala a který se tváří trochu víc "bio"..:( Druhý den jsem buxusy znovu podrobně prohledala a už jsem nic nenašla. Hurá.
 
Musím zaklepat, že se mi je podařilo zastavit (protentokrát) a buxusy zůstaly nepoškozené. Ale je to nejspíš tím, že jsem napadení odhalila v hodně raném stadiu.
 
Pokud jste neměli takové štěstí jako já a housenky předvedly všechen svůj um, všimla jsem si v okolí, že i přes totální likvidaci (kdy z keře zůstane jen suchá kostra nejtvrdších větví) keře obrazí a krásně se zazelenají. Takže pokud jsou dobře zakořeněné a mají potřebnou výživu, není nutné je hned likvidovat, chce to jen čas!
 
Zavíječ má 2-3 generace, první se objevuje od poloviny března, druhá v červenci (tu jsem právě chytla) a třetí pak na podzim. Takže nám letos hrozí ještě jedna kalamita.
 
Zavíječ zimostrázový - housenky
To už je pro dnešek všechno, užívejte si léto, radujte se ze zahrady, (kontrolujte buxusy) a mějte se fajn! :)
P. 


1 komentář:

  1. Nádherná podívaná ( tedy až na zavíječe )! Děkuji a přeji krásné rozkvetlé dny, Klárka.

    OdpovědětVymazat