13 července 2017

Pečený cheesecake s letním ovocem



Tak tady je. Slíbený recept na pečený cheesecake, který se u nás doma zařadil mezi nejoblíbenější dezerty. Je to taková ta jistota, když chcete upéct něco snadného, co bude mít u většiny úspěch, ale zároveň bude vidět, že jste si dali záležet..
 
Dřív jsem připravovala jenom nepečenou verzi cheesecaku a pod tím pečeným jsem si představovala takovou tu "hutnou" tvarožníkovou konzistenci. Když jsem ochutnala tenhle, vyvedlo mě to z omylu. Je lehoučký, jemný.. no ochutnejte sami! ;) 
 
Korpus:

250 g Lotusek nebo jiných máslových sušenek
6 lžic másla

Krém:

750 g Lučiny
3 celá vejce + 1 žloutek
200 g cukru moučka (+/- podle chuti)
1 vanilkový lusk
šťáva z 1/2 citronu (+/- podle chuti)

Na ozdobu:

zakysaná smetana
letní ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvky..)
 

Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a vmačkáme pomocí lžíce do klasické dortové formy (26 cm), kterou si před tím vymažeme máslem, vysteleme pečícím papírem a zvenku pečlivě obalíme alobalem (aby do formy později nenatekla voda, takže opravdu několik vrstev…;). Dáme na 10 minut zapéct do trouby předehřáté na 175° C. Necháme vychladnout.

Troubu ztlumíme na 160 °C a vložíme do ní hluboký plech (do kterého se posléze postaví dortová forma).

Z Lučiny, vajec, žloutku a cukru vymícháme hladký krém, do kterého přidáme vydlabanou dřeň z vanilkového lusku a citronovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat buď víc cukru, nebo naopak trochu citronové šťávy.

Vše nalijeme na vychladlý korpus (nelekejte se, bude to opravdu hodně tekuté – když jsem tenhle cheesecake pekla poprvé, tak jsem nevěřila, že vůbec dokáže ztuhnout).

Formu vložíme do trouby na plech, který opatrně zalijeme vroucí vodou téměř po okraj. Já si vodu vařím ve varné konvici, takže se tam pak snadno nalévá.

Pečeme 1 hodinu při 160 °C.

- Až budete troubu otevírat, nezapomeňte, že tam máte tu vodu, ať se neopaříte! -

Cheesecake nechte pěkně vychladnout. Před podáváním celou horní vrstvu potřete zakysanou smetanou a ozdobte ovocem podle libosti. (Můžete si i pohrát a zakysanou smetanu zlehka pokapat jahodovou dření, červené kapky potom projet špičatým hrotem špejle a vytvořit tak malá srdíčka;)
 
 

Držím palce, ať se povede a chutnáJ
 

P.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat