Tak tady je. Slíbený recept na pečený cheesecake, který se u nás doma zařadil mezi nejoblíbenější dezerty. Je to taková ta jistota, když chcete upéct něco snadného, co bude mít u většiny úspěch, ale zároveň bude vidět, že jste si dali záležet..
Dřív jsem připravovala jenom nepečenou verzi cheesecaku a pod tím pečeným jsem si představovala takovou tu "hutnou" tvarožníkovou konzistenci. Když jsem ochutnala tenhle, vyvedlo mě to z omylu. Je lehoučký, jemný.. no ochutnejte sami! ;)
200 g cukru moučka (+/- podle chuti)
1 vanilkový lusk
šťáva z 1/2 citronu (+/- podle chuti)
Korpus:
250 g
Lotusek nebo jiných máslových sušenek
6 lžic másla
Krém:
750 g Lučiny
3 celá vejce
+ 1 žloutek200 g cukru moučka (+/- podle chuti)
1 vanilkový lusk
šťáva z 1/2 citronu (+/- podle chuti)
Na ozdobu:
zakysaná smetana
letní ovoce
(jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, borůvky..)
Sušenky
rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a vmačkáme pomocí lžíce do
klasické dortové formy (26 cm), kterou si před tím vymažeme máslem, vysteleme
pečícím papírem a zvenku pečlivě obalíme alobalem (aby do formy později nenatekla
voda, takže opravdu několik vrstev…;). Dáme na 10 minut zapéct do trouby
předehřáté na 175° C. Necháme vychladnout.
Troubu
ztlumíme na 160 °C a vložíme do ní hluboký plech (do kterého se posléze
postaví dortová forma).
Z Lučiny,
vajec, žloutku a cukru vymícháme hladký krém, do kterého přidáme vydlabanou dřeň
z vanilkového lusku a citronovou šťávu. Podle chuti můžeme přidat buď víc
cukru, nebo naopak trochu citronové šťávy.
Vše nalijeme
na vychladlý korpus (nelekejte se, bude to opravdu hodně tekuté – když jsem tenhle
cheesecake pekla poprvé, tak jsem nevěřila, že vůbec dokáže ztuhnout).
Formu
vložíme do trouby na plech, který opatrně zalijeme vroucí vodou téměř po okraj.
Já si vodu vařím ve varné konvici, takže se tam pak snadno nalévá.
Pečeme 1
hodinu při 160 °C.
- Až budete
troubu otevírat, nezapomeňte, že tam máte tu vodu, ať se neopaříte! -
Cheesecake
nechte pěkně vychladnout. Před podáváním celou horní vrstvu potřete zakysanou
smetanou a ozdobte ovocem podle libosti. (Můžete si i pohrát a zakysanou
smetanu zlehka pokapat jahodovou dření, červené kapky potom projet špičatým
hrotem špejle a vytvořit tak malá srdíčka;)
Držím palce,
ať se povede a chutnáJ
P.
Žádné komentáře:
Okomentovat