26 dubna 2017

Kde hledám inspiraci?

Pomalu se stává pravidlem, že propršený den rovná se nový příspěvek na blogu😊 A dneska prší opravdu vydatně. Když milujete zahradu, naučíte se mít rádi i déšť. Pro zahradu je nepostradatelný a navíc máte díky němu taky chvilku čas na něco jiného. Takže jsem za ten dnešní déšť ráda, vařím si můj oblíbený zelený čaj s vůní bergamotu a pouštím se do psaní.. 
 
Stále častěji se mě ptáte, kde čerpám inspiraci pro zahradu, kde nakupuji květiny (ať už řezané nebo trvalky), nebo prosíte o radu s konkrétním návrhem zahrady a tipy na vhodné osázení. Moc děkuju za všechny vaše maily a zprávy, hrozně moc si vážím vaší podpory a jsem moc ráda, že tolik z vás sdílí moje nadšení pro zahradu. Snažím se co nejrychleji odpovídat na všechny vaše dotazy, ale přiznám se, že se mi to tu trochu kupí, takže moc prosím o trpělivost.
 
Některé dotazy jsou individuální, ale jiné jsou poměrně obecné, jako právě zmíněná inspirace - kde beru inspiraci pro zahradničení, jak vybírám konkrétní odrůdy a kde čerpám osvědčené rady a tipy? To vše najdete v dnešním článku;)
 
Gardeners' World

Moje srdcová záležitost. Televizní pořad BBC, který ve mě před lety začal probouzet lásku k zahradničení, ještě když jsem ho sledovala "z paneláku", bez vyhlídky (doslovné i potenciální) na jakoukoli zahradu, natož vlastní. Tenkrát jsem ho sledovala na stanici Spektrum pod názvem Zahradníkův svět, kde - zdá se - chodí dodnes, ale my už nemáme kabelovou TV, takže ho sleduju v angličtině na YouTube, kde se aktuální díly objevují jen s cca. třídenním zpožděním po odvysílání premiéry na britské BBC Two.

Výsledek obrázku pro gardeners world
Monty Don (druhý zleva) s kolegy.
Zdroj: http://www.bbc.co.uk/programmes/b006mw1h



Každý týden tak dostávám dávku inspirace, rad a tipů od mého oblíbence Montyho Dona, známého britského zahradníka, který pořadem provází, a jeho kolegů, kteří jsou v Anglii synonymem pro zahradničení. Pořad zachycuje aktuální dění na Montyho zahradě Longmeadow, kde vidíte, co zrovna kvete, co je momentálně ideální zasadit, vysít nebo ostříhat, a dostanete i tipy na rychlé základní úkony, které byste měli na zahradě zvládnout následující víkend. To vše doplňují reportáže dalších moderátorů, které představují britské i světové zahrady, konkrétní rostlinné druhy a odrůdy a spoustu dalších zajímavostí ze zahradnického světa.
 
Aktuální díl si můžete pustit tady:




S tímto pořadem souvisí ještě další dvě velké inspirace, o kterých se zmíním níže - první je stejnojmenný časopis Gardeners' World a druhou je největší světová zahradnická akce RHS Chelsea Flower Show. 

RHS Chelsea Flower Show

Popis této akce by rozhodně vydal na samostatný článek (který mám v plánu;), takže jen ve zkratce. Jde o největší světovou zahradnickou výstavu, na které se potkávají nejlepší zahradní architekti, pěstitelé, šlechtitelé.. no prostě ti nejlepší ve svém oboru a představují aktuální zahradnické trendy a novinky. Zahradní designéři zde soutěží v několika kategoriích o zlatou medaili se svými neotřelými zahradami, které navrhují speciálně pro tuto akci a které "postaví" přímo v prostorách Royal Hospital Chelsea v Londýně, kde se Chelsea Flower Show každoročně koná.
 
O akci je celosvětový zájem a bývá přelidněná, takže je podle všech informací, které se ke mně dostaly (osobně jsem tam nikdy nebyla), ideálním způsobem sledování speciálních dílů výše zmíněného Gardeners' World věnovaných právě výstavě v Chelsea. Pokud si správně pamatuji, loni bylo na YouTube minimálně 13 hodinových speciálů, které podrobně představily celou akci, vystavovatele i jednotlivé zahrady a oceněné architekty.
 
Letošní Chelsea proběhne ve dnech 23. - 27. 5. 2017, což už je za chvilku. Takže pokud se nechystáte přímo do Londýna, určitě doporučuji sledovat;)
 
Upoutávka na letošní Chelsea Flower Show 2017:




Zahradnické časopisy
 
Co se týče časopisů, mám tři oblíbence, které "hltám" každý měsíc.
Jsou to časopisy: The English Garden Magazine, Gardens Illustrated a už zmíněný Gardeners' World Magazine. Všechny tři tituly jsou plné nádherných fotek ještě nádhernějších zahrad a květin. Víc inspirace byste si nedokázali představit:)
 
Před tím, než jsme založili naší zahradu, jsem strávila spoustu a spoustu času listováním těchto časopisů, vypisováním konkrétních odrůd, které mě zaujaly, a zakládáním fotek s kombinacemi květin, které mi padly do oka. Vypsané latinské názvy jsem pak googlovala a hledala na českém trhu, většinou úspěšně:)
 
Tady máte na ukázku pár stránek z aktuálních čísel a odkazy na web:

The English Garden Magazine











































Zdroj / Source: The English Garden Magazine, April 2017, pg. 39, 40, 42. 


Gardens Illustrated










Zdroj / Source: Gardens Illustrated, April 2017, pg. 40, 41, 50, 51, 54, 55, 88, 89.



Gardeners World Magazine


















































































Zdroj / Source: Gardeners World, April 2017, pg. 4, 34-38,47.


A v neposlední řadě musím zmínit také jeden titul z českých luhů a hájů, a tím je Naše krásná zahrada. Přiznám se, že je to asi jediný český zahradnický časopis, který jsem odebírala a ve kterém jsem našla inspiraci při tvorbě naší zahrady. Cením si v něm hlavně přesných názvů zobrazených rostlin, což je podle mě kámen úrazu u jiných časopisů - sice mají hezké fotky, ale jaký druh na nich vidíte zůstává záhadou, a to je pak prakticky na nic..:/

A co vy? Kde hledáte inspiraci pro vaší zahradu? Budu moc ráda, když se se mnou podělíte o vaše zdroje;) 

Hezký konec dubna!!
P.  

 

18 komentářů:

  1. Dobrý den, nedávno jsem objevila Váš blog a jsem unešená zahradou, zatím nejhezčí blog o zahradě co jsem viděla :-) Také předěláváme zahradu, inspiraci hledám většinou na pinterestu a teď u Vás. Už si vypisuju kytičky co máte a zkusím sehnat. Moc se mi líbí, jak nemáte nikde holá místa a vše máte zaplněné. Díky za dnešní tipy, určitě kouknu. Pěkný den Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Evo, moc děkuju za krásný komentář, udělal mi velkou radost☺️💛 Hezký den!!

      Vymazat
  2. Dobrý den, Petro, díky za moc hezký článek. Pokud jde o mne, inspiraci nejen pro svou zahradu, ale i zahrady svých klientů hledám kromě výše uvedeného rovněž na Pinterestu, zejména u zahradničních zdrojů, ale v poslední době také v různých, na zahradu orientovaných facebookových skupinách, ať už českých či zahraničních (Great British Gardens, Dutch Dreams, Zahradní architektura ad.). Přináší nejen inspiraci, ale také poučení a cenné zkušenosti jiných. Určitou dobu mne oslovovaly některé články v časopise Flóra na zahradě, zejména ty, kterými přispíval Pavel Chlouba (ten má i své dva blogy - Zahradník na cestách či http://pavelchlouba.blogspot.cz/ a je administrátorem i jedné celkem vydařené zahradnické skupina na FB - Zahrada a rostliny), pokud Pavla neznáte, určitě doporučuji také nahlédnout pod jeho "ruce", myslím, že by se Vám mohl jeho přístup k zahradám líbit. Sama mám svůj web s blogem (kvetoucizahrada.cz), kde se snažím rovněž přispívat a inspirovat zejména ty, kteří milují kvetoucí zahrady plné trvalek, listnatých keřů a stromů, denně pak přispívám na FB stránce kvetoucí zahrady (https://www.facebook.com/kvetoucizahrada/). Velmi pěkné jsou rovněž nádherné stránky http://www.perenniculum.cz/ věnované trvalkám, na něž se v zahradě (ne té Vaší :-)) často zapomíná. Hezké jarní dny A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Aničko, díky moc za všechny tipy, ráda se podívám!! Ať vám to hezky roste, hezký den💛

      Vymazat
  3. Můžu se ještě zeptat jakým foťákem fotíte? Máte krásný fotky. Děkuji . Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Evo, na focení používám telefon iPhone 7 a fotak Nikon D3300😉📸

      Vymazat
    2. Dobrý den, díky moc, zase se kochám Vaší zahradou, teď se chystám příští týden na Hobby v ČB tak snad tam plno rostlin seženu, už si vše vypisuju :-) Těším se na další příspěvky, třeba na tipy kde nakupujete (e-shopy)a co právě děláte na zahradě :-). Hezký víkend Eva

      Vymazat
  4. Takovou zahradu bych si přála jednou mít...

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den, mate prosim nekdo zkusenosti s timto obchodem na zahradni techniku - https://www.naradi-vesely.cz/ ? Rada bych si tam poridila sekacku, nuzky na zivy plot a jeste nejake drobnosti, ale obchodu je strasne moc a nevim kde si vybrat a tady me zaujaly priznice ceny.

    OdpovědětVymazat
  6. Hezký den, máte opravdu krásnou zahradu. Napadlo, mě, zda bych vás mohla poprosit o radu. Mám ráda modřence a na zahradě jich mám hodně. Bílé zůstávají bílé, ale světle modré vždy v následujícím roce mění barvu na tmavě modré. Přemýšlím, zda je to způsobeno opylováním, půdou nebo polohou zahrady (jihozápadní)? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Pavlo, bohužel nemám podobnou zkušenost jako vy, takže vám asi neporadím. Mohlo by to být světelnými podmínkami, ve stínu budou určitě tmavší než na slunci.. nebo tím, že předtím byly hnojené a nyní nejsou.. Já mám na zahradě bílé, klasické modré i šlechtěné světle modré a zatím jsem si u nich žádné změny barvy nevšimla. Hezký den!!💛

      Vymazat
  7. Dobrý den, dnes jsem objevila Váš krásný blog. Zahrada je také moje velké hobby, inspiraci hledám v časopisech i na internetu. Ráda bych Vás pozvala na svůj blog o naší zahradě. Zdraví Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Míšo, díky moc za pochvalu i za pozvání, ráda k vám nakouknu😉 Hezký den! P.

      Vymazat
  8. Dobrý den, ty časopisy se dají objednat i k nám? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  9. Po dlhšom čase som zavítala do tejto krásnej záhrady a kochám sa fotkami. Aj ja už pár rokov čítam The English Garden, vďaka za tip na Gardeners´ World, už viem, ako budem tráviť zimu :-)
    Kto raz spoznal anglické záhradníčenie, je už navždy lapený.
    Nech rozkvitnutá záhrada stále prináša radosť!
    L

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, prosím Vás, dají se výše uvedené časopisy sehnat i v ČR? Děkuji, Šárka

    OdpovědětVymazat