08 března 2017

První poslové jara

Zahrada se pomalu probouzí ze zimního spánku, a to znamená, že je nejvyšší čas probudit i tento blog ;)

Oproti loňskému roku je letos všechno trochu posunuté. Loni byly čemeřice v plném květu už od ledna, teď máme začátek března a teprve se klubou poupata. Dokonce jsem se začala bát, že nám z nějakého neznámého důvodu vymizely talovíny, když po nich ještě před týdnem nebyly ani stopy. Ale pak to přišlo, země se nadzvedla, vykoukly první ohnuté krčky a do zahrady se konečně vrátila barva.








Když jsem minulý týden poprvé vylezla na zahradu a pustila se do čistění hlavního trvalkového záhonu, došlo mi, jak moc mi to všechno chybělo. Jako první jsem vyčistila místa, kde se na svět draly sněženky, aby se mohly ukázat v celé své kráse.



Ostříhala jsem všechny levandule "na ježka". Po zkušenostech z loňska jsem je vzala ještě níž než dřív, v podstatě co nejníž to šlo, nehledě na rašící pupeny. Zamezí se tak pozdějšímu rozléhání a nevzhlednému, přebujelému tvaru.


První včelka sezóny :) To bzučení mi chybělo..



Rašící kontryhel a první beruška


První kvítek jaterníku

Nejchlupatější rašení koniklece



Všechnu ostříhanou hmotu odnáším do skrytého rohu zahrady, kde ji nechám pár dní, aby z ní stihlo vylézt všechno živé a prospěšné ;) Teprve pak to vše putuje do kontejneru na bioodpad.
 
Snažím se řídit heslem pana Fouse, že zahradě nesvědčí přehnaný pořádek, ale tato směs s listím růží musí pryč kvůli hrozbě houbových chorob.





Posledních pár fotek je z naší víkendové výpravy za bledulkami. Byli jsme v Jižních Čechách u našich a chtěli si udělat nějaký (před)jarní výlet. Na internetu jsem našla přírodní rezervaci nedaleko Třeboně, kde se prý hojně vyskytuje bledule jarní, a tak jsme vyrazili. Báli jsme se, že je ještě příliš brzy a že jedeme zbytečně. Na místě jsme vážně nic neviděli, jen světlý les s travnatým podrostem a malým potokem. Ale pak jsme zahlédli jeden trs a bylo to jako s houbami. Jak najdete jednu, další už jdou snadno. Nakonec z toho bylo úplné bledulkové pole, naprostá nádhera:)  







9 komentářů:

  1. Byl to moc dobrý nápad - oživit Tvůj blog ...
    Moc krásné a už se těším na další příspěvky!!! H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se moc těším na další příspěvky, Vaše zahrada je nádherná a je mi velkou inspirací. Sleduji i Váš instagram, ale ráda bych si přečetla, třeba co a kdy právě na zahradě děláte, postupy při sázení květin (příspěvek o růžích byl bezva), kombinace trvalek, Vaše zkušenosti s jejich růstem atd. Budu se těšit :) Petra

      Vymazat
  2. Krásné fotky.
    A můžu se zeptat blíže na místo, kde se nachází bledule, chtěla bych také vidět tu nádheru ve velkém. Jestli to není tajné. Děkuji
    Letos jsem levanduli střihla podobně jako vy, tak doufám, že obrazí a neodejde.
    Hezké dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Dášo, je to přírodní rezervace bledulí Ostrolovský Újezd. Díky a hezký víkend!!

      Vymazat
    2. Dobrý den Petro, moc děkuji za upřesnění místa, včera jsme si tam udělali výlet. Nádherná rezervace, nikdy jsem o ní neslyšela, i když jsem téměř místní. :O) Přeji nádherný pátek.

      Vymazat
  3. Ja uz se take tesila, kdy se to jaro ukaze i tady ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásna jarná záhrada ♥ Alexandra

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkné fotky a krásné povídání.

    OdpovědětVymazat