20 listopadu 2016

První sníh a přípravy na zimu

První polovina listopadu byla nečekaně mrazivá a s jednodenním předstihem dorazil i sv. Martin na bílém koni. Musím přiznat, že mě to letos docela zaskočilo. Byla jsem ukolébaná mírným průběhem předešlých zim a nečekala jsem nějaké výrazné mrazy, minimálně do prosince.. (pamatuju si, že mi loni ještě na Štědrý den krásně kvetly pelargonie). Takže, když se ke mně donesly zvěsti o mrazech kolem -7 stupňů, měla jsem co dělat - neměla jsem přihrnuté růže, ani nařízkované pelargonie. Nakonec jsem všechno stihla, ale už jsem nezvládla všechny tyhle "ochranné" činnosti pořádně zdokumentovat, holt nebyl čas, zvlášť když se teď tak brzo stmívá:( 
 
O řízkování pelargonií už teď asi nemá cenu psát, protože ty, co zůstaly venku, už jistojistě umrzly. Ale pokud jste ještě nepřihrnuly růže, mám pro vás jeden tip, na který ještě není pozdě. Základem je odstranit úplně všechny spadlé listy růže, tak aby žádný nezůstal v půdě. Je to velká piplačka a nic moc příjemného (hlavně kvůli trnům), ale opravdu se to vyplatí. Vyhnete se rozšíření nejrůznějších chorob, jako je např. černá skvrnitost.
 
Dneska jsme využili sluníčka a pustili se do hrabání listí a dočistění záhonů. Taky jsem se (poprvé po dvou letech) rozhodla vyčistit naší teakovou lavičku. Máme ji nechanou bez lakování, aby měla hezkou přirozenou patinu, ale už to přeci jenom chtělo trochu péče v podobě houbičky a vody. Překvapilo mě, jak moc byla špinavá.. ale teď už je jako nová a pod střechou čeká na novou sezónu. A my odpočíváme s šálkem čaje, teplým jablečným koláčem a příjemným pocitem produktivně stráveného dne:)
 
Užijte si zbytek neděle a klidný týden!!
 
P.
 
 






Javor "Emerald Lace"


Důvod proč sestříhávám trvalky až na jaře..


První sníh..

Pomponella pod sněhem


Omrzlé listí v ranním slunci.. kouzelný okamžik



Lavička před očistou..


 


Všechno listí shrabáno :)






4 komentáře:

  1. Ahoj Peti, je krásne vidieť tvoje fotky aj inde ako na IG... Krásne ♥ Alexandra

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Ten mrazík je prostě kouzelný. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat odkud máte tu krásnou lavičku?

    OdpovědětVymazat