03 listopadu 2016

Listopadová zahrada & blogerský PŘEDadventní kalendář

Budu znít jako nějaká stará babka, ale taky máte pocit, že ten čas strašně letí? Je tu listopad a za chvíli Vánoce. Vůbec by mi nevadilo, kdyby podzim (myslím tím ten "říjnový", barevný podzim) trval mnohem déle, abych si to všechno stihla pořádně užít. Ještě se párkrát projít pod barevnými stromy, kterými prosvítají teplé podzimní paprsky. Je tolik míst, které bych chtěla vidět v podzimním hávu. Ale jak tak koukám ven, vítr, chlad a déšť intenzivně pracují na tom, aby tahle krása byla co nejdřív na zemi, a stromy se postupně mění v holé siluety.. I ty ale mají něco do sebe, takže dost pesimismu, čekají nás Vánoce!:)

Když už mluvím o Vánocích, rozhodla jsem se zapojit do akce "PŘEDADVENTNÍ KALENDÁŘ", která bude následujících 24 dní probíhat napříč vybranými českými blogy jako takový předčasný adventní kalendář - počínaje zítřkem si budete moci každý den rozbalit pomyslný dárek v podobě soutěže na jednom ze zúčastněných blogů. Pokud vás akce zajímá a jste zvědaví, kdy se bude soutěžit tady u mě, doporučuju dorolovat až na konec tohoto příspěvku, kde se vše dozvíte ;)

Teď už ale zpátky na zahradu. V pondělí u nás čaroval první přízemní mrazík a pohled z okna neměl chybu. Moc se to ale nelíbilo jiřinkám, které se rozhodly ukončit sezónu tím, že zčernaly. Nastala ideální doba vyjmout hlízy a zazimovat je. Kromě jiřinek mráz poničil ještě arisémy (které se také vyndavají), ale jinak žádné další "škody".. Pamatuju si, že loni bylo mrazivo podstatně dřív, takže jsme si vůbec neužili barevnou proměnu přísavníků na plotu - zelené listy se spálily do černa. Letos jsme se konečně dočkali.
Taky je nejvyšší čas zasadit podzimní cibuloviny. Já se každý rok pravidelně neudržím a znovu přikoupím další a další cibulky, které tu pak čekají, než se odhodlám je zasadit. Problém je totiž v tom, že už jich mám po zahradě tolik, že je nadlidský výkon trefit se na prázdné místo a neponičit starší cibule v zemi. Část jich ve vrstvách sázím do velkých květináčů na terase, což je bezpečnější varianta:)
Sasanka (Anemone "Whirlwind")





Okrasná jabloň (Malus "Evereste")

Krásenky (Cosmos) jsou ještě obsypané poupaty.. brzo je ale zastaví mráz.

Zežloutlý dochan (Pennisetum "Hameln")
 
Acer ginnala

Plod brslenu (Euonymus alatus "Compactus")



 
 

Chryzantéma (Dendranthema indicum) "Red Velvet" kvete už od července..



Vínová jiřinka "Arabian Night", v pozadí astra "Little Carlow"


Dřišťál zářící v mlhavém podzimním ránu (Berberis thunbergii "Pow Wow")







Podzimně zbarvené listy vistárie, která se nám pne kolem terasy
 
 
Podzimní proměna jinanu (Ginkgo biloba "Mariken"), v dáli krásně červená kalina obecná.
 
"Pomponella" neúnavně kvete
Z trvalek se hezky zbarvuje vrbina sehnutá - postupně celá zčervená (Lysimachia clethroides)




A zpátky k soutěži. S nápadem přišla Markéta z blogu TAMARKI.cz, která se rozhodla oslovit dalších 23 blogerů a uspořádat takový malý soutěžní maraton v podobě předadventního kalendáře. Počínaje zítřkem bude po celých 24 dní, den po dni, soutěž na jiném blogu (kromě možnosti vyhrát krásné dárky tak budete mít příležitost poznat nové blogy, na které byste možná sami jen tak nenarazili - sama nevím, kdo všechno je součástí a jsem moc zvědavá;).

Ke mně se pomyslná štafeta dostane ve čtvrtek 24. listopadu, tedy přesně měsíc před Štědrým dnem:) A o co se bude soutěžit? To se zatím nechte překvapit, je to přeci jen adventní kalendář, a na ten se musí postupně..

Pravidla a detaily uveřejním tady den před zahájením soutěže a o všem vás budu informovat i na mém instagramu @zivotvzahrade.cz.

Celou akci zakončí soutěž přímo na Markétině blogu, a to na první adventní neděli 27.11. (soutěžit se bude o krásné autorské povlečení ve skandinávském stylu, které Markéta sama vyrábí). Víc informací o principu celé akce a odkazy na jednotlivé "soutěžní" blogy najdete vždy ráno v den vyhlášení na TAMARKI.cz.

Budu moc ráda, když se zapojíte:)

Krásný listopad!
P.

1 komentář:

  1. Mám radost, že jsem narazila na blog, zatím jsem pouze sledovala Instagram.
    Já se budu ráda vracet :)

    OdpovědětVymazat