27 listopadu 2016

Lívance s badyánovými jablky a skořicovou pěnou

Říkám jim vánoční lívance.. protože voní skořicí a badyánem a jsou prostě sváteční. Zaberou vám o trochu víc času, než lívance s javorovým sirupem:) , ale opravdu to stojí za to. Kombinace teplých lívanců, vychlazené skořicové pěny z bílé čokolády a badyánových jablíček podle mě nemá chybu.
Máte chuť?
 
Pro 4 osoby:
 
Badyánová jablka
2 jablka
1 květ badyánu
1 tyčinka skořice
50 g cukru
150 ml vody
citronová šťáva z půlky citrónu
 
Skořicová pěna
250 ml čerstvé smetany ke šlehání
100 g bílé čokolády
půl lžičky mleté skořice
 
Lívance
- můžete požít jakýkoli váš osvědčený recept -
1/4 kostky droždí
25 g krupicového cukru
350 ml mléka
250 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli
 
 
Nejdřív si připravte jablka, můžete klidně den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozpusťte cukr na světlý karamel, opatrně rozřeďte vroucí vodou, vhoďte badyán a skořici a nakonec přidejte nakrájená jablka. Promíchejte, přiklopte pokličkou a povařte 5 - 10 minut podle typu jablek (aby se úplně nerozvařila, jen lehce změkla). Dejte vychladit do lednice.
 
Když máte vychlazený jablečný kompot, můžete se pustit do lívanců. Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru na kašičku, přidejte trochu vlažného mléka a lžíci mouky, zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Po 15 minutách kvásek přimíchejte ke zbylé mouce, cukru, soli a zbylému vlažnému mléku s rozkvedlaným vejcem. Hladké těsto znovu přikryjte a nechte v teple přibližně hodinu vykynout.
 
Mezitím si vyšlehejte smetanu a přimíchejte mletou skořici. Ve vodní lázni si rozpusťte bílou čokoládu a přimíchejte ji ke šlehačce. Pěnu dejte vychladit, aby hezky ztuhla.
 
Pak už jenom usmažit lívance a je to:)
 
Hezkou adventní neděli!
P.

2 komentáře:

  1. Recept vypadá krásně voňavě :-) Nejvíc mě tedy zaujala skořicová pěna, tu určitě vyzkouším...

    OdpovědětVymazat
  2. To vyzerá famózne ♥ To pravé na predvianočnú náladu... Alexandra

    OdpovědětVymazat