01 října 2016

Podzimní procházka zahradou


Podzim mám nejraději ze všech ročních období. Dřív tomu tak nebylo.. možná proto, že jsem ho měla spojený s koncem volna a začátkem školy. Čím jsem ale starší, tím víc si podzim vychutnávám a obdivuju jeho krásy. Miluju všechny ty syté barvy v přírodě; podzimní sluníčko a to jasné, čisté podzimní světlo; vůni spadaného listí; ranní mlhy a orosené pavučiny babího léta; podzimní sklizeň - dýně, cukety, švestky, ostružiny, hrušky, jablka, víno nebo ořechy; podzimní vaření a pečení - všechno s dýní, courgetti, švestkové knedlíky, štrůdly, jablečné a švestkové crumbly, koláče..; podzimní módu - vínové tóny, tartan, hřejivé svetry, šály..; podzimní květy - hlavně jiřiny, sasanky a astry a podzimní truhlíky s vřesy a chryzantémami; a hlavně tu podzimní náladu, kdy se venku trošku ochladí a člověk se může hezky schoulit doma, v teple, s šálkem dobrého čaje, zapálit svíčky, zatopit v krbu a dát si něco dobrého..
 
Letošní září jsme začali na dovolené, kde jsme si užili ještě poslední letní dny u moře a na horách. Nicméně tady v Čechách bylo v tu dobu ještě tepleji než ve Středomoří, takže na nás po návratu z dovolené čekala pohroma. Vyprahlá, seschlá zahrada a trávník, který připomínal savanu. Říkala jsem si, že od jejího založení to na zahradě ještě nikdy nevypadalo tak děsivě, jako právě v tu chvíli. Hodně trvalek proschlo a opadalo, dvě růže mi napadly housenice pilatky růžové, zem byla popraskaná suchem, v podstatě nic nekvetlo.. no byl to smutný pohled.
 
Uplynuly dva týdny a já mám radost, jaký pokrok za tak krátkou dobu zahrada udělala. Trávník se zazelenal, rozkvétají astry, oměj a růže Pomponella kvete snad ještě víc, než v první vlně v červnu. Pokud se se mnou chcete projít po naší podzimní zahradě, klikněte..

Můj oblíbený kout.. když mám chvilku, uvařím si čaj, posadím se a pozoruju včelky na astrách.

Jemné kvítky hvězdnice vřesovcové (Aster ericoides "Pink Star")


 
Modrá záplava květů hvězdnice (Aster dumosus "Blaue Lagune")


Sasanka (Anemone japonica "Whirlwind")


Podzimně zbarvený dochan (Pennisetum alopecuroides "Hameln") a brslen křídlatý (Euonymus alatus "Compactus"), který se teprve začíná barvit do červena, v záři ranního slunce





Plody třezalky dlouho vydrží i ve váze (Hypericum "Magical Red Fame")




Bramboříky v ranním sluníčku.. nejdřív se s kůrou trochu praly, ale teď se jim, zdá se, začíná dařit :)

 
Třtina (Calamagrostis acutiflora "Karl Foerster") v kombinaci se žlutou třapatkou trojlaločnou (Rudbeckia triloba) a luhovnicí pozdní (Leucanthemella serotina)

Zákoutí u lavičky plné hvězdnic


Rozchodník - Sedum "Herbstfreunde"


Poslední květy růže "Rosengrafin Marie Henriette" od Kordes

 
Asi nejhezčí ze všech hvězdnic, co mám - růžová Aster dumosus "Herbstgruss von Bresserhof"  

Růže "Pomponella" od Kordes má ještě velkou zásobu poupat:)


Světle modrá hvězdnice s jemnými kvítky - Aster cordifolius x novi-belgii "Little Carlow"


Růže "Pomponella" a modrý, jedovatý oměj šalamounek (Aconitum napellus)


Rohu záhonu dominuje převislá astra s malinkými bílými kvítky - Aster ericoides "Snow Flurry"

Detail podzimního zbarvení brslenu křídlatého (Euonymus alatus "Compactus")

Hortenzie - Hydrangea arborescens "Annabelle"

A ještě pár fotek z jednoho krásného zářijového rána..


Sporýš argentinský (Verbena bonariensis)





"Pomponella" lapená v sítích..


Svíčkovec (Gaura lindheimeri) zářil v ranní rose jako diamanty..

7 komentářů:

  1. Máte moc krásnou zahradu, přesně můj styl, jsem ráda, že jsem narazila na Váš blog, budu se inspirovat a těšit na další příspěvky. Petra z Olomoucka

    OdpovědětVymazat
  2. Ach, vaše fotky, to je taková radost! ❤

    OdpovědětVymazat
  3. Je to nadhera,nadherna. LaskY plna zahradka.

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes jsem objevila Váš instagram a taky Váš blog a musela jsem si vše přečíst a prohlédnout, tak krásné fotografie květin a tak krásné nápady, to mne úplně dostalo. Nejvíc se mi líbí, jak si fotíte květiny, které Vám v průběhu roku zdobí dům - o tomhle sním, že si jednou budu nosit takové krásné kytice ze své zahrady, ale zatím tam moc květin ještě nemám :-) Těším se na další Vaše příspěvky.

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, jestli na tu třezalku Hypericum "Magical Red Fame létají včely, nedaří se mi to nikde zjistit. Moc děkuju za odpověď. Katka V.

    OdpovědětVymazat