31 července 2016

Jak jsme zakládali trvalkový záhon



Tento týden mám narozeniny a to znamená, že má narozeniny i náš trvalkový záhon, protože jsme ho vysadili přesně v den mých narozenin před třemi lety. Říkala jsem si, že je to ideální příležitost zavzpomínat na jeho začátky:)

Dlouho jsem snila o záhonu plném trvalek v anglickém stylu. Velkou inspirací pro mě byly nejrůznější britské časopisy o zahradách, které jsem "hltala" a ze kterých jsem si vypisovala latinské názvy, a potom hledala stejné rostliny na našem trhu. (Což vlastně dělám pořád:) Takže jsem už dlouho před realizací záhonu měla jasnou představu, jaké druhy trvalek mi nesmějí chybět. Některé rostliny bylo těžší sehnat, objednávala jsem i po internetu a občas jsem byla hodně překvapená, jak maličké rostliny mi dorazily. Ze zkušenosti už teď ale vím, že je mnohem lepší vysadit malé sazeničky, které si snadněji přivyknou na nové místo, než velké rostliny. Během několika měsíců se z těch maličkých rostlinek staly silné trvalky, které jsem musela hlídat, aby nebujely až moc.  

Ohledně půdy jsem oslovila velkého odborníka na pereny, pana Ondřeje Fouse ze zámeckého zahradnictví ve Ctěnicích (které mimochodem patří mezi nejkrásnější, co znám!!). Poradil mi následující:

Obecně vzato mají trvalky stanovištního typu "zalévaný záhon" při světelném stresu "slunce, občasný bloudivý stín" (nikdy úpal, v rovině) rády propustnou kyprou humózní zeminu, která bývá označovaná jako čerstvá či zahradní. Podstatné je, aby měla strukturu (kousky či vlákna čehosi jsou příznivější než jemnozrnné katrování) při dostatečné vodní kapacitě (obsah jílovitých zemin neklesá pod 10% a nepřekonává 40%) a samozřejmě adekvátním pH (obvykle bývá problém příliš vysoký obsah neupravované rašeliny, nebo naopak přítomnost zásaditých půdotvorných materiálů jako opuková drť apod.). Pro záhonovky / rabatovky je obsah písku nad 20% objemu také příliš vylehčující, na rozdíl od peren stepní a prérijní vegetace, které tento stav milují.

Vlastní stanoviště hraje klíčovou roli. Jakýkoliv svah již při sklonu od 6% k libovolné světové straně mění exponování, podobně jakýkoliv stín. Při budování lože v těžkých zeminách můžeme také čelit bazénovému efektu, zejména v prvním roce po založení.

Třetí otázkou je otázka zvoleného výsadbového materiálu. Rostliny pěstované v 80-100% rašelinových substrátech (=90% trhu) a navíc v polotovarovém provedení květináče 9x9x10, mají po stránce půdní reakce, vodní kapacity a třeba i namáhání kořenového krčku, podstatně horší výchozí šance. Ideální samozřejmě je, pokud půda v které byly pěstovány, se podobá té cílové. Při vysokém obsahu rašeliny je nutné zvýšit vodní kapacitu půdy, frekvenci zálivky, hnojení a celou pěstební péči v prvním roce.
 
My jsme si nakonec nechali dovézt zahradní kompost, písek a rašelinu, a namíchali jsme si vlastní směs s místní ornicí (větší poměr ornice a kompostu + jako doplněk písek a rašelinu), jak uvidíte na fotkách. Dělali jsme to v podstatě od oka, vždycky jsme přivezli třeba tři kolečka kompostu, tři kolečka ornice a po jednom rašeliny a písku, pak to projeli kultivátorem, a znovu a znovu.. až byl záhon plný.

K tomuhle asi není co dodat. První fotka "zahrady". Roh, kde je nyní lavička sloužil jako skládka při stavbě. Moje rada zní: osobně dohlédněte na  to, aby firma odvezla VŠECHEN odpad dřív, než místo zavezou ornicí. My to neudělali a já toho dodnes lituju, když na tom místě lopatkou narážím na cihlu nebo sáček od čínské polévky:/


Únor 2013. Začínáme plánovat. Do sněhu jsme si vyšlapali naše představy o základních tvarech záhonů.


Červen 2013. V zadním záhonu jsme zasadili jehličnany a chystáme se na trvalkový záhon. Tvar zkoušíme pomocí hadice.


Červenec 2013. Seřízli jsme travní drn a odstranili vrchní část země. Terénní nerovnost jsme vyřešili suchou zídkou. Byla to makačka, ale šlo to celkem rychle. Záhon se vyklubal během jednoho víkendu.


Půdu jsme namixovali z kompostu, ornice, písku a rašeliny. To bylo koleček!:)


Ještě před samotným sázením jsem si všechny květináče naskládala do záhonu a hrála si s rozmístěním. Je dobré zkouknout záhon ze všech úhlů a teprve pak sázet.


A to už je den mých narozenin, den výsadby. Hrozná fotka focená přes sklo, ale to mi bylo fuk. Nedokážete si představit, jak jsem v tu chvíli byla nadšená. Měla jsem svůj vysněný trvalkový záhon:))


Září 2013. Pár týdnů po výsadbě a kolem záhonu už vyráží nový trávník. Sázím cibuloviny.
 
Říjen 2013. Pustili jsme se do úpravy zadního záhonu a vytvořili prostor pro lavičku.


Jaro 2014. Sousedi staví dřevěný plot. V trvalkovém záhonu vyrůstají první cibuloviny.


O dva týdny později. Plot už stojí. Záhon se pomaličku zaplňuje.


Jaro 2015. Ten samý pohled o rok později. Už i s lavičkou, budkou a krmítkem:)

A ještě jedna srovnávací série, tentokrát pohled z ložnice na oba záhony a lavičku.

Červenec 2013



Červenec 2013


Jaro 2014


Podzim 2014



Pozdní podzim 2015


Léto 2016

A ještě pár fotek bočního pohledu na trvalkový záhon:

Červenec 2013


Podzim 2013


Jaro 2014


Jaro 2014


Léto 2014


Zima 2014
 

Léto 2016














 
A na závěr ještě jedna nepříliš povedená fotka, která ale zachycuje speciální chvíli. Ráno po výsadbě na záhon přiletěl otakárek ovocný. Bylo to neuvěřitelné.. Jako by přiletěl na kolaudaci květů, které jsme zasadili. Od té doby jsem u nás tento konkrétní druh už neviděla.
 

23 komentářů:

  1. Krásně zachyceno, miluji časosběry v přírodě a váš článek (a zahrada samo) 🏡☺ je parádní! M.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera! Je vidět, jak je záhon v průběhu celého roku krásný - parádně naplánováno!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, máte nádhernou zahradu, dlouho jsem takovou neviděla:-) Mohla byste mi prosím poradit, co dát za trvalky (kromě hosty a bergenie)do záhonu na severo-východ? Děkuji moc :-)Štěpánka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!! Napadají mě třeba heuchery, kokořík, srdcovka, jarmanka, sasanka, kapradiny.. záleží také na půdě a vláze.. mějte se krásně:)

      Vymazat
  4. To je prekrásny záhon, námaha rozhodne stála za to. Prešla som celý blog, veľmi sa mi páčia fotky a máme spoločný náhľad na skladbu záhona :-)
    Nech to pekne prekvitá a teší dlhé roky!
    L

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, máte úžasný trvalkový záhon! Mohla byste někde popsat co všechno jste sadila a zhruba nějaké rozmístění? Už přes rok si lámu hlavu s trvalkovým záhonem, letos už máme na něj prostor a chci mít jasno dřív než manžel vezme do ruky trávníkové semeno a udělá rychlý proces vysetím trávy a založením další plochy k sečení :-/ Děkuju a klobouk dolů, skvělá práce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, seznam druhů trvalek najdete v článku Trvalkový záhon, konkrétní názvy nemám sepsané, ale hodně jich najdete u jednotlivých fotek na detailech. Rozmístění se bohužel nedá takto obecně popsat, každá rostlina má jiné nároky..
      Mějte se krásně!

      Vymazat
  6. Dobrý den.
    Náhodou jsem objevila tento vas starší příspěvek. Mohla bych i ja poprosit o seznam rostlin, kterw tam mate? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, základní seznam najdete ve článku Trvalkový záhon, konkrétní názvy bohužel nemám sepsané, ale hodně jich najdete u jednotlivých fotek na detailech, když si projdete blog.
      Mějte se krásně!

      Vymazat
  7. Petra zdraví Petru :-)
    Vaše zahrada je opravdu krásná, trvalkový záhon je pro mě velkou inspirací.
    Mohla byste mi prosím sdělit kde nakupujete rostliny? Chystám se do toho svého vysadit cibulky a raději bych je objednala u nějakého prověřeného odborníka.
    Přeji vám krásně rozkvetlé záhony i Váš osobní život.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Petro:) Moc děkuju, jsem ráda, že se vám zahrada líbí. Tento dotaz dostávám velmi často, takže plánuji sepsat odpověď do článku, který se tu brzy objeví. Nedá se to totiž shrnout ve dvou větách.. Na cibulky je ještě čas, tak doufám, že vydržíte;)
      Mějte se krásně!!

      Vymazat
  8. Dobrý den. Váš záhon jsem si zamilovala a moc vás chci poprosit jestli si vybavite co nejvíc druhů které v něm máte? A ta růže je nějaký speciální keřový kultivar nebo tvarovaná a zahustena stříháním? Moc vám děkuji za případnou odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, druhy květin jsou vypsané ve článku Trvalkový záhon http://www.zivotvzahrade.cz/2016/06/trvalkovy-zahon.html
      a růže je každoročně střihaná, přirozeně tvoří malý keř. Krásný den!

      Vymazat
    2. Moc děkuji. Už jsem se vám tu "povrtala" a seznam objevila. Už se i pokouším kopírovat. Na růže čekám z netu a těším se jako malá. Máte úžasnou představivost a nápaditost. Ať se dílo i nadále takto daří a zahrada dělá radost

      Vymazat
    3. Tak to mam radost a dokážu si představit to těšení:) Užívejte si zahradničení a mějte se krásně!!

      Vymazat
  9. Dobry den, mate to krasne! Odkud prosim mate ty kameny? Dekuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, moc děkuji, jsou to tvárnice ZIQ ZAQ BLOK GRIND od KB Bloku.

      Vymazat
  10. Máte to nádherné. Také se chystám zakladat nový zahon na zahradě, i když oproti vám daleko menší.

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím vás, Petro, moc děkuji za inspiraci. Máte krásnou zahradu a trvalkový záhon je úžasný, zasloužíte si obdiv. Přeji vám i celé vaší rodině pevné zdraví a těším se na další články.

    OdpovědětVymazat