20 června 2016

Trvalkový záhon


Na Instagramu se mi sešlo pár dotazů na složení mého trvalkového záhonu. Dala jsem tedy dohromady seznam základních druhů, které jsem použila a které se mi osvědčily.

Myslím, že tu nemusím opakovat, že tou nejzásadnější rostlinou jsou u mě růže:) Mám jich tu pět a jsou celkem pravidelně rozmístěné po celém záhonu. Další trvalkou, bez které si náš záhon nedokážu představit, je nepeta neboli šanta. Mám ji ještě raději než levanduli, je krásně výrazná, a přitom něžná a hrozně dlouho vydrží kvést. Třetí v pořadí bych zmínila šalvěje. Mám je snad ve všech barvách (kromě růžové, tu jsem nakonec dala pryč).

Tyto tři krásky - růže, nepety a šalvěje - by vystačily na dokonalý záhon. Já k nim ještě přidala pár dalších vděčných trvalek (jako jsou floxy, jarmanky, ostrožky atd.), několik travin a stálezelených rostlin (aby záhon zůstal alespoň trochu zelený i v zimě), výplňových trvalek do mezer, přepadající trvalky na okraje záhonu, trvalky kvetoucí na podzim a "vzdušné" trvalky, které se nenápadně vznášejí nad všemi ostatními. Klikněte pro celý seznam a spoustu aktuálních fotek:)



  • Největší hvězdy
růže !!!

  • Hlavní role
šanta
šalvej
ostrožka
trýzel
jarmanka
flox
agastache
bělotrn
lupina
echinacea
vrbina sehnutá

  • Podzimní hvězdy
astra
oměj
rozchodník
sasanka
sadec

  • Vedlejší role / "výplňové" trvalky
kakost
hlaváč
"drobnokvěté" astry (japonská, vřesovcová, chlumní)
marulka lékařská
zvonky
chrpa
řimbaba
řebříček bertrám
levandule
kyprej
hvozdík
kopretiny
náprstník
šuškarda
verbena šípovitá
rozrazil dlouholistý

  • "Vzdušné"
sporýš argentinský
chrastavec makedonský
česnek kulatohlavý 
svíčkovec
len vytrvalý

  • "Přepadající"
tařice skalní
mydlice bazalkolistá
křižmolístka
mateřídouška citronová
isotoma

  • "Zeleň"
pěchava podzimní
buxus
kavyl péřovitý
proso prutnaté
krvavec
pryšec
heuchera
kontryhel

Pokud byste chtěli znát konkrétní odrůdy u jednotlivých rostlin, dejte mi vědět, ráda je doplním:)



Křižmolístka (Phuopsis stylosa) - s radostí poroste všechno, co má v dosahu. Nakvétá opakovaně.

Tady je vidět, jak dobře dokáže křižmolístka zakrýt celý roh záhonu.

Len vytrvalý - drobné modré kvítky, které se hezky třepotají ve větru.

Fialovo-růžová lupina "Masterpiece", v popředí šanta.

Barevné hlavičky chrastavce makedonského oživují záhon (Knautia macedonica "Melton Pastels").

Chrastavec s chrpou v pozadí.


Chrastavec s šalvějí "Mainacht".


Modrý kakost (Geranium "Rozanne"), kvete nonstop od dubna do prvních mrazů.

Světle růžový kakost (Geranium "Apfelblute").

Mydlice (Saponaria "Snow Tip") a zvonky.


Šalvěj (Salvia nemorosa "Mainacht") a chrpa horská.

Uprosřed ostrožka (Delphinium "Black Knight") a v popředí vlevo listy oměje, který se připravuje na podzim.

Růže "Princess Anne" od Davida Austina, v popředí bílá šalvěj "Alba", nalevo levandule "Hidcote Blue".

Jarmanka (Astrantia major "Lola")

Jarmanka, za ní je trs světle modré šanty "Kit Cat" (která je nízká a ideální na okraj záhonu, na rozdíl třeba od "Six Hills Giant nebo "Walkers Low", které mám spíš u středu záhonu) a tmavší šalvěje.
Bílá šalvěj (Salvia nemorosa "Alba"), za ní vpravo tmavá šalvěj "Caradonna" a vlevo světle modrá "Blauhugel".

Růže "Rosengrafin Marie Henriette" od Kordes v kombinaci se šantou "Kit Cat" a kakostem "Max Frei".

Zadní část záhonu, která je v úrovni trávníku. Kraj zarovnávám maximálně jednou ročně.


Tmavá, výrazná šalvěj Salvia nemorosa "Caradonna". Zamilovala jsem se do ní na fotkách z minulých ročníků výstavy Chelsea Flower Show, kde měla silné zastoupení. Mám dvě a jsem z nich nadšená.



Tohle je trochu starší fotka, cca před třemi týdny, ale je tu hezky vidět bílá mydlice (Saponaria "Snow Tip"), která přepadá přes zídku.

Pohled na záhon z naší ložnice.

Tady je hezky vidět, čemu říkám "vzdušné" trvalky - na fotce je před lavičkou vidět sporýš argentinský (ty vysoké stonky s fialovou hlavičkou), který je vysoký, ale nijak nebrání v pohledu, jen si tam tak levituje:) Kolem růže vyráží vrbina sehnutá, "špičatá" travina v popředí napravo je pěchava podzimní. 


Kopretiny, světle modrý len vytrvalý a fialový trýzel "Bowles Mauve"


Hlaváč - vděčná "výplňová" trvalka do krajů záhonu. Mám bílé, modré, fialové i růžové.




A tady jen pro ukázku - a pro pobavení - jak pečlivá jsem byla na začátku, když jsem záhon plánovala:)

31 komentářů:

  1. Super článok! Ďakujem!Konečne viem názov tej krásnej lupiny �� A ten železník Vám aj prezimuje?Ešte pre zaujimavosť aký je asi veľký ten záhon?Klobúk dole pred precíznym plánovaním,stálo to zato...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Mirko, mám radost!:) Sporýš mi překvapivě přezimuje už druhý rok, a k tomu se ještě intenzivně rozsemeňuje po celém záhoně.. Velikost záhonu je cca 6 x 2,5 metru, je nepravidelný, ve tvaru slzy, takže se postupně zužuje. Určitě přichystám ještě článek o jeho založení, včetně namíchání půdy atd.. ;) Hezký den!

      Vymazat
    2. Úžasné, nemá to chybu. Jsem začátečník tzv. "Kozel zahradnik" a toužím po záhonku, který bude stále hezký, nejen z jara a pak vyprahlo. Mám místo na jižní straně v závětří s celodenním sluncem. Už se těším na Vaše zkušenosti a rady pro nás laiky, hezky řečeno😊
      Přeji krásné dny plné voňavé radosti🍀🌼🌸

      Vymazat
  2. Strašně moc a moc děkuju za tenhle článek, protože tu už měsíc dumám co vysadit, až konečně dorovnáme terén a dokončíme schody a zídku a teď to bude mnohem jednodušší!!! :-) Jsem moc ráda za blog, insta mi nestačil :-D Kochám se totiž denně :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za článek. Ta vaše zahrádka mě tak zblbla, že jsem se rozhodla předělat záhon pod okny na více trvalkový. Už o víkendu jsem vyjela do zahradnictví, nakoupila své první dvě růže od Kordese :-) a další trvalky a dala se do přesazování. Manžel je ze mě na mrtvici, protože jsem ve 33.týdnu a místo abych ležela, lítám po zahradě s rýčem :-)) Snad ale bude výsledek stát za to.. Ještě jednou díky. A.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc za článek :-) K poslední fotce - osobně by mě hodně potěšil článek o samotném plánování :-) Čeká mě to na jaře a vaše zahrada je vážně moc krásná. Vůbec nevím od čeho se odpíchnout.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný a užitečný článek - díky !!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Poslední fotka mě hodně zaujala. Neplánujete samotný článek ohledně plánování záhonů? :-) Samotnou mě to teprve čeká a tohle by byl pro mě skvělý základ. :-) Jinak moc krásná zahrada ! Pastva pro oči. :-) (y)

    OdpovědětVymazat
  7. Máte to nádherné, krásně to navazuje. Chtěla bych se zeptat, zda dáváte automaticky více stejných rostlinek k sobě, nebo počítáte, že se rozrostou? A také jak je dáváte daleko od sebe, v tom stále tápu.
    Díky moc, Míša

    OdpovědětVymazat
  8. Chrastavec a chrpa vypadají parádně, taky se na ně chystám a aspoň vím, jak spolu parádně ladí! Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  9. Petro, dnes jsem na Váš blog narazila úplně náhodně. Skláním velkou poklonu Vašim trvalkovým záhonům a vůbec celkovému vyznění zahrady. V záplavě stálezelených zahrad, které člověk vidí tak často kolem sebe, je to skoro zázrak :-) Přeji, ať Vám dělá Vaše zahrádka i nadále jen radost a je velkou inspirací i pro další .-) A.

    OdpovědětVymazat
  10. Máte opravdu krásný záhon,vše pěkně srovnané,utříděné...Chtěl bych se zeptat,jestli je na tomto záhonu netkaná textilie.
    Dík,Petr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den Petre, diky moc za pochvalu:) Tento zahon je zcela prirodni, bez textilie. Na bocnich zahonech podel plotu mame mulcovaci kuru, ale take bez textilie.. Zvazovali jsme jeji pouziti, ale nakonec prevazily negativa (puda spatne dycha, spatne pracuje s teplem, je zabraneno rozrustani rostlin atd.), takze jsme ji vynechali a jsme za to radi. Hezky den!

      Vymazat
    2. Ještě jednou zdravím.To,jak máte vše sladěné a jakoby urovnané,mne doslova nadchlo.Ještě bych se zeptal,po kolika kusech a jak daleko od sebe dáváte jednotl. druhy?Mějte se fajn a ať se Vám daří,Petr

      Vymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. Peti,dekuji moc za krasne inspirace, shnanim lupinus masterpiece, v Ostrave se mi zatim nepodarilo, prozradite prosim, kde jste koupila? Dekuji moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také sháním to samé v Ostravě a zajímala by mě odpověď :-) Ještě by mě zajímaly konkrétní druhy ostrožek. Děkuji. Zdraví Míša.

      Vymazat
    2. Dobrý den, lupina Masterpiece se mi v ČR zatím nepodařila sehnat, psala jsem i do vybraných zahradnictví, jestli by nešla objednat, ale bez úspěchu:( Já ji tenkrát sehnala u Chládka, ale to byla evidentně náhoda..

      Vymazat
  13. Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za krásné příspěvky.
    "Pohled" na Váš trvalkový záhon mi pomáhá spokojeně usnout.
    Po celodenním shonu, stresu a starostech zalehnu a pustím si v hlavě Váš záhon, krásně se uvolním a za pár minut spím.
    Nemůžu si totiž představovat svůj záhon, protože bych hned přemýšlela, co ještě vysadit a přesadit. A žádný odpočinek by nenastal :-)
    Tak ještě jednou díky a přeji krásné zahradničení.
    Radka

    OdpovědětVymazat
  14. Wau 😃 nádhera. Zrovna plánuji květenu do zahrady a tady jsem načerpala tolik inspirace jako na celém internetu za dva měsíce 🙄
    Mohla bych vás poprosit, vyfotila byste mi svou přípravu (tabulku) celou. Máte to krásné připravené, kdy a jak jsou rostlinky v květu. Já si podobně připravula okrasné keře a trvalo mi to. Ale ke kytičkam jsem se ještě nedostala.
    Děkuju Lucie

    OdpovědětVymazat
  15. Nádhera a famózně zpracované... tohle je asi můj sen. :-) Peti, má výsadba nějaká pravidla, jako třeba něco na kraj, něco dopředu, apod.? Jako když se váže kytice? :-))) Nebo to skládáte intuitivně? ;-) Za odpověď moc děkuji. Eliška

    OdpovědětVymazat
  16. Moc krásný záhon. Hezky jste to zkombinovala.Jak dlouho trvalo než jste dosáhla takového výsledku a než se rozrostl? My máme záhon teprve rok a už se nemůžu dočkat až celý zaroste. Děkuji za inspiraci. Něco asi přisadím :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, opravdu moc krásný záhon. také se o nějaký takový "pokouším", ale zatím je to ve stádiu pokusu. Nemám to tak krásně rozrostlé a na jaře jsem zatím do volných míst vysela afrikány. Děkuji za inspiraci. :-) :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, zrovna se chystám sepsat si trvalky, které musím nakoupit, a našla jsem na Vás odkaz. Máte krásný trvalkový záhon....Prosím o doporučení, kolik bych měla trvalek zasadit do nepravidelného záhonu o průměru cca 3 m a po kolik vysadit trvalek stejného druhu? Kde prosím nejlépe nakupovat? Děkuji moc. Dana

    OdpovědětVymazat
  19. Hezky vecer. Uz druhy rok cekam,ze se vypravim na Chelsey flower show osobne,ale zatim je zrusena. Snad v zari. Mohla bych vas poprosit take o fotku vaseho seznamu kvetin? Moc dekuji. Mate to nadherne

    OdpovědětVymazat
  20. Hezky vecer. Uz druhy rok cekam,ze se vypravim na Chelsey flower show osobne,ale zatim je zrusena. Snad v zari. Mohla bych vas poprosit take o fotku vaseho seznamu kvetin? Moc dekuji. Mate to nadherne

    OdpovědětVymazat
  21. Nádhera 👏👍

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji za nádhernou inspiraci ❤️

    OdpovědětVymazat
  23. Děkuji, budu se inspirovat, tvoříme novou zahradu... vy to máte teda do detailu. To bych Vás tady potřebovala :-D

    OdpovědětVymazat
  24. Zdenka Langova6/21/2021 6:49 odp.

    Pastva pro oci, potecha pro dusi, cest vasi praci!

    OdpovědětVymazat
  25. Jdu taky tvořit...díky za nápady

    OdpovědětVymazat