11 června 2016

Pivoňková sezóna

Pivoňkám trvá hodně dlouho, než si zvyknou na nové místo. Ty naše se konečně rozkoukaly a začaly (dva roky od vysazení) pořádně kvést. Největší parádu letos udělala růžová "Pink Giant" a bílo-krémová "Shirley Temple". Kromě nich máme ještě bílou "Gardenii", která rozkvetla teprve před pár dny, a světle růžovou "Sarah Bernhardt". Pokud zrovna vybíráte tu pravou na vaší zahrádku a hledáte inspiraci, tady je pár fotek každé z nich. 
  • Paeonia "Pink Giant"






Pivoňková sezóna uteče hrozně rychle, ale stojí za to. Miluju tu vůni, která se line zahradou. Jsou to prostě "pŘivoňky":) A když odkvetou a dovoní, přichází na řadu další krásky - růže, takže není třeba smutnit!

  •  Paeonia "Shirley Temple"

Vždycky když vidím poupě pivoňky, tak si vzpomenu na Tři oříšky pro Popelku a oříšek, ze kterého vykukovaly šaty:)

Shirley Temple a za ní Sarah Bernhardt. Prostě dvě hérečky:)




Obří květy, které po dešti ještě ztěžkly. Musela jsem jí přivázat k plotu, aby to ustála..



  • Paeonia "Sarah Bernhardt"






Po dešti květy vyklepávám, aby v nich nezůstala voda. Rychleji by zvadly.

  •  Paeonia "Gardenia"

Pohled na tři naše pivoňky - Gardenii vepředu, Pink Giant nahoře uprostřed a Shirley vlevo v pozadí. Gardenie teprve začíná, zatímco všechny ostatní pivoňky už dokvétají. Vyfoceno 10. června.


  • Paeonia "Monsieur Jules Elie"
Tuhle pivoňku jsem si koupila před nedávnem u Krulichů. Když jsem si jí googlovala, tak se mi moc líbila, ale takhle v reálu mě nepřesvědčila. Přijde mi moc řídká. Tak zatím zůstává v květináči a uvidíme, co s ní..:)


3 komentáře:

  1. Moc děkuji za nádhernou inspiraci a skvělé fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj Petruš, máš moc krásné stránky ! Chtěla jsem se zeptat, co děláš s pivoňkami po odkvětu ? já tam chvíli nechám zelené listy, ale pak je seříznu u země a mám tam holé místo, což nevypadá zrovna moc hezky ... poradíš ? děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! Diky moc! Ja pivonkam odstrihavam jenom kvety, po odkvetu je zastrihnu do kompaktniho tvaru a necham do konce sezony jako "zelen". Ted na podzim se listy zbarvuji do zluta, pak zcernaji, a to je chvile, kdy je zastrihnu az u zeme (takze vetsinou v rijnu/listopadu).. hezky den!!

      Vymazat