09 května 2016

Procházka botanickou zahradou

Do botanické zahrady v Tróji ráda zajdu v kterémkoli ročním období. Ráda se tam procházím, objevuju nová zákoutí a zkoumám, co právě kvete a jak se všechno proměňuje v průběhu roku. Naposledy jsem tam byla na podzim během dýňové sezóny, fotila jsem si nejrůznější tykve, nádherně vybarvené javory v mojí oblíbené japonské zahradě nebo astry v trvalkových záhonech. Tentokrát byla mou hlavní motivací pivoňková louka - prostor v horní části zahrady, na kterém jsou volně vysázeny desítky nejrůznějších kultivarů keřovitých pivoněk.


Nechtěla jsem propásnout ty obří barevné květy a bylo mi jasné, že nezbývá moc času. A je to tak, některé
už jsou dokonce odkvetlé, jiné postupně odkvétají. Pořád se tam ale najde dost pěkných květů i poupat, takže jsem vůbec nelitovala. A říkala jsem si, že tam musím zanedlouho vyrazit znovu na klasické bylinné pivoňky, kterých tam taky mají strašně moc a já je ještě nikdy nezastihla v květu.

Naproti pivoňkové louce je kolo plné kosatců a část z nich už taky krásně kvete. A ve svazích mezi severoamerickou prérií a polopouští pak právě kvete moře zářivě oranžových kalifornských máků.

A nesmím zapomenout ani na už zmiňovanou japonskou zahradu - asi moje nejoblíbenější místo v celé trójské zahradě. Většina azalek a některé rododendrony nádherně kvetou a spolu s čerstvou jarní zelení (a modrou oblohou) tvoří dokonalou kompozici, nemohla jsem se vynadívat:)

Moje oblíbená japonská zahrada a úžasné zelené bochánky





Azalky jsou v nejlepším

Světlo a stín v japonské zahradě

Pivoňková louka

Lavičky svádějí k lenošení na sluníčku

Paeonia rockii "Rocks Variety"

Paeonia suffruticosa "Hua Hu Dir"

Paeonia suffruticosa "Tian Xian Qi Jin"





Paeonia suffruticosa "Duchess of Marlborough"




Paeonis suffruticosa "Hua Hu Dir"


Dokvétající magnólie na okraji pivoňkové louky

Některé irisy už jsou v plném květu

Moře kalifornských máků (Eschscholtzia californica)

Cibule (nebo ufo:) v pouštní části zahrady (Severoamerická polopoušť)


Když do Tróji, tak jedině přívozem..:)

1 komentář:

  1. Taky jsem letos navštívila Botanickou zahradu. byla jsem tam poprvé. Ale podle Vašich fotek vidím, že jsme každá koukaly úplně "jinýma očima". Nebo možná je to tím, že Vaše fotky jsou z jara a moje ze září....https://jentakprozabavu.blogspot.cz/2016/11/botanicka-zahrada-praha-zari-2016.html

    OdpovědětVymazat