06 dubna 2016

Jarní řez růží

Fotka z loňského června - růže Rosengrafin Marie Henriette
Růže, to je kapitola sama o sobě. Rok od roku je mám raději. Jsou i chvíle, kdy si říkám, že bych vlastně nemusela pěstovat nic jiného než růže, protože jsou nejkrásnější, dokonale voní a kvetou v podstatě celou sezónu.. V mém trvalkovém záhonu hrají bezesporu hlavní roli, vše ostatní je chtě nechtě jenom doplňkem.

Na zahradu se nám (prozatím;) vešlo šest růží - tři od německého šlechtitele Kordes a tři britské krásky od Davida Austina. Určitě vám je všechny brzy jednotlivě představím, abyste se mohli inspirovat, pokud teprve vybíráte. Teď ale k řezu růží, protože to je jedna z nejdůležitějších věcí, které je aktuálně potřeba udělat.


 
Správnou dobu pro řez růží poznáte jednoduše. Je to období, kdy všude kolem rozkvétají zlaté deště. Jakmile ve vašem okolí uvidíte první žluté keříky, můžete se směle pustit do práce. Než začnete, nezapomeňte na desinfekci nůžek (stačí i silná slivovice) a proces opakujte pokaždé, když přejdete na novou růži, abyste předešli případnému přenesení infekce mezi jednotlivými rostlinami. Já používám klasické zahradnické nůžky na slabší větve a silné pákové nůžky na starší pevné větve. Pokud nechcete mít poškrábané ruce jako od kotěte, sáhněte po rukavicích.


Zatím nemám zkušenosti se střihem stromkových, půdopokryvných nebo pnoucích růží - následující popis je proto určený jen pro "klasické" keřové růže.

 
Vždy začínám opatrným odhrnutím nakopčené země, která růži přes zimu chránila před mrazem (opatrně proto, že už jsou většinou v zemi mladé křehké výhonky, tak abyste je zbytečně neulámali).
 
Samotný řez/střih se řídí několika základními pravidly. Korunku by mělo tvořit 3 až 5 kosterních větví, které zkracuji na výšku cca 30 cm, podle stáří a velikosti rostliny. Neřežu do předloňského dřeva (pokud růži nechci radikálně zmladit). Na loňském dřevě řežu šikmým řezem kousíček nad nejnižším zdravým pupenem, který směřuje ven od centra rostliny, nebo nad rozvětvením. Rozpoznání aktivního pupenu je asi nejdůležitějším krokem (viz foto). Také je dobré odstranit všechny poškozené/přestárlé/křížící se větve. 
 
Růžová šipka ukazuje aktivní pupen, nad kterým je veden řez.



Růžová šipka ukazuje aktivní pupen směřující ven a modrá pupen směřující dovnitř.


Důležitou částí péče o růže v tomto období je také odstranění VŠECH loňských listů napadaných kolem rostliny. Pečlivost se vyplatí, odměnou vám budou zdravé růže bez plísní a jiných neduhů.. A pokud jste růže ještě nepohnojili, máte ideální příležitost:)

Tak ať se daří!!
P.

4 komentáře:

  1. Krásný kultivar! Díky za pěkný článek, o víkendu budu mit co dělat :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Sice bydlím v bytě, ale kochám se aspoň fotkama a tvou šikovností...! 💗

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrá rada. Na jaře určitě zkusím aplikovat.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, dobrých rad v pravý čas není nikdy dost! 👍😍

    OdpovědětVymazat