26 března 2016

Velikonoční vajíčka

velikonoční vajíčka zdobená voskem

Po zveřejnění téhle fotky na Instagramu se mě pár lidí ptalo, jak na to. Proto jsem pro vás připravila jednoduchý návod. Není to vůbec nic složitého, takže pokud ještě nemáte nazdobeno, můžete si pohrát;)

návod na zdobení vajíček voskem


Budete potřebovat voskovky (kromě barevných hlavně bílou), vyfouklá vajíčka, tužku a špendlík se zaoblenou hlavičkou, několik čajových svíček a aromalampu nebo nějaké jiné "nahřívadlo".


Jedna čajová svíčka poslouží jako zdroj tepla. U ostatních oddělte vosk od kovového obalu. Ten vám poslouží jako kalíšek na rozpuštění voskovek (vosk ze svíček nebudete potřebovat, dejte ho stranou a až vám příště dohoří čajová svíčka, doplňte ho do kovového kalíšku, ať nic nepřijde nazmar). Kolik barev chcete, tolik prázdných kalíšků budete potřebovat.

voskovky, čajové svíčky, velikonoce


V případě že dáváte přednost sytým, výrazným barvám, můžete rozpustit jen konkrétní barvu voskovky. Já mám radši pastelové, světlejší odstíny, které si vytvořím smícháním trochy barevné voskovky s bílou.

zdobení vajíček voskem

rozpouštění voskovek


Kalíšek umístěte nad svíčku (dejte pozor, abyste se nespálili, bude se zahřívat). Během chvilky se vosk začne rozpouštět. Napíchněte špendlík na tužku a hlavičkou špendlíku rozpuštěný vosk promíchejte.


zdobení vajíček voskem


Pak už jen stačí svižně namáčet hlavičku špendlíku do vosku a "ťukat" tečky na vajíčko. Aby se mi neklepala ruka, opírám se u toho o malíček, který si při každém ťuknutí opřu o vajíčko, a získám tak stabilitu.

velikonoční vajíčko, kraslice


Začínám nanesením "středů" kytiček, v mém případě žlutých. Od oka naťukám tečky v pravidelných rozestupech. Potom si rozpustím jinou barvu a doplním okvětní lístky.




zdobení vajíček



zdobení voskem




































































A je to:) Můžete samozřejmě zdobit i jednobarevným voskem, vajíčka pak obarvit třeba v cibuli, a následně vosk seškrábat. To už je na vás. Mě zatím stačí tato jednodušší verze.

nazdobená velikonoční vajíčka


A jak zdobíte vy? Používáte vosk? Nebo přírodní barvy? Budu ráda, když mi ukážete své výtvory! Pokud máte instagram, tak mě označte, ať se podívám (@zivotvzahrade.cz), a pokud ne, tak třeba pošlete mail s fotkou. Těším se.

Krásné Velikonoce!!♡

2 komentáře:

  1. Dekuji za tip, hotovo presne podle navodu. Jeste to chce ale trochu praxe - pristi rok uz to snad pujde lepe :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za návod.letos určitě zkusím.-)Hezké dny

    OdpovědětVymazat