27 března 2016

Týden v zahradě #1

jaterník
Zahrada je moje velká radost - to už asi tušíte..:) Říkala jsem si, že založím pravidelnou rubriku Týden v zahradě, ve které prostřednictvím fotek shrnu předchozí týden u nás na zahradě - co je nového, co raší, co rozkvetlo, ...  a doplním to o tipy, co je potřeba v daném období udělat, co ostříhat, pohnojit nebo vysít.

střih vřesů


Tento týden je ideální doba na zastřižení vřesů. Po zastřižení zůstávají krásně kompaktní, nerozvalují se a bohatěji kvetou. Odstřihuju přibližně 2/3 výšky, viz obrázek.


Napravo před zastřižením, nalevo po.


Kromě vřesů je potřeba ostříhat odumřelé části travin. Já mám na zahradě dochan, hodně kavylů, proso prutnaté, pěchavu, bezkolenec modrý i ostřici a všechny (bez rozdílu) v tomto období stříhám cca. 5 cm nad zemí.



Další na řadě je svída - zastřihli jsme většinu výhonů téměř u země. Dva pruty jsme nechali, protože svída kvete jen na loňském dřevě, a já se letos chci podívat, jaké má květy a plody (pokaždé jsme totiž ostříhali všechny pruty, a tak jsem jí nikdy neviděla kvést). 

Pokud ještě nemáte ostříhané fialové krásky - levanduli a perovskii, tak je taky načase (zastřihuju je nad prvním "pěkným", aktivním pupenem). 

Tento týden jsem  také poprvé pohnojila růže, buxusy, azalky a rododendrony.

Se stříháním růží a hortenzií čekám na rozkvetení zlatého deště - je to ideální indikátor té pravé chvíle.




Rašící "srdíčka" - srdcovka nádherná



Krokusy Jeanne d´Arc


Modřence



Poupata růžového plnokvětého jaterníku


Rašící orlíček


Vřesovec


Bledulky



První otevřený narcis Fortune


Poupě sasanky rozkošné


Rašící ostrožka


První letošní oběd na zahradě - cuketové špagety s parmazánem


Narcisky Tete a tete a čemeřice, které kvetou už od ledna



1 komentář:

  1. To je nádhera! A alespoň teď budu vědět, kdy mám vlastně stříhat levandule a perovskie, mám je letos poprvé... A máte nádherný růžový jaterník.

    OdpovědětVymazat