30 března 2016

Mrkvový dort

mrkvový dort

Můj nejoblíbenější dort. Poprvé jsem ho ochutnala v podstatě nedávno, asi před třemi roky na farmářském trhu na Kulaťáku. Pak jsme si ho zkusili upéct doma. A chutnal nám. Od té doby jsem ho pekla na různé rodinné sešlosti a měl úspěch. Takový, že i když bych teď měla chuť zkoušet nějaké nové recepty, většinou to dopadne stejně - prosbou typu "uděláš zase ten mrkváč, prosím?":) 

Tak tady je. Hotový ho máte raz dva. Snad vám bude chutnat!


Já používám menší dortovou formu o průměru 18 cm a dort dvakrát prořezávám, ale můžete bez problému použít i klasickou formu s tím, že dort bude nižší a proříznete ho jen jednou. Recept můžete použít i na mrkvové cupcaky.

 
Těsto:
3 vejce
190g třtinového cukru
1 lžička javorového sirupu
240g polohrubé mouky
1,5 rovné lžičky kypřící sody
1,5 rovné lžičky prášku do pečiva
1 vrchovatá lžička skořice
200 ml oleje
7 mrkví, nastrouhaných nahrubo
hrst vlašských ořechů, nasekaných nahrubo

Krém:
500g lučiny
100g másla
150g moučkového cukru
1 lžička javorového sirupu
trocha citronové šťavy

Předehřejte si troubu na 180´C (já používám horní a dolní ohřev). Formu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici) a přidejte k vaječné směsi. Pak postupně zašlehejte i olej a nakonec vmíchejte ořechy a mrkev. Nalijte do formy a pečte přibližně hodinu (já většinou po 55 minutách testuji špejlí, když je suchá, tak vypínám troubu a nechám to tam ještě tak 5 minut dojít, pak vyndám a nechám chladnout ve formě).
Na krém si včas vyndejte máslo z lednice, aby pěkně povolilo. Vyšlehejte ho s cukrem, sirupem a lučinou dohladka. Citronovou šťávou dolaďte chuť. Vychladlý korpus podélně rozřízněte a patra i vršek namažte krémem. Nechte vychladit v ledničce, ideálně přes noc.
 
Množství cukru si samozřejmě upravte podle chuti. Oproti receptům, kterými jsem se v počátcích inspirovala, používám asi o dvě třetiny méně cukru (jak u krému, tak v těstě), takže už je to dost osekané, i tak ale dostatečně sladké;)
 
Dort můžete ozdobit marcipánovými mrkvičkami. Já používám klasický marcipán, který si barvím gelovými potravinářskými barvivy. 
 
Tak ať se povede!


P.

1 komentář: