20 března 2016

Jarní výsev letniček


Páteční dokonale jarní počasí mě vylákalo na zahradu, a protože je ideální čas vysít letničky, pustila jsem se do toho. Mezi moje nejoblíbenější patří hrachory a krásenky. Stačí jen malé úsilí a ony se vám odmění vytrvalou záplavou barevných květů po celé léto (krásenky až do prvního mrazu). Hrachory navíc nádherně voní. Když si je natrháte do vázy, provoní celý byt nezaměnitelnou letní vůní. 



Semínka krásenek {Cosmos} bylo donedávna poměrně těžké sehnat, ale k mé radosti se situace změnila a už i v Česku máme na výběr ze spousty druhů. Pokud nemáte zahradu, nevzdávejte to - krásenky můžete pěstovat i ve větším květináči třeba na balkoně..

Nejrozšířenější je směs Sensation Mixed, mix jednoduchých krásenek v základních barvách - bílé, světle růžové a fuchsiové. Pokud si chcete vybrat jenom jednu odrůdu krásenek, zvolte si tuhle, žádná jiná se jí nevyrovná. Vytvoří vám nádherný "venkovský" efekt, nenucený a vzdušný barevný závoj, na který se nebudete moct vynadívat. Jen pozor, jsou docela bujné, budou potřebovat mírnou oporu, aby se ve větru nepolámaly. Dorůstají cca 100-120 cm. Velmi podobná je směs krásenek Tetra Versailles Mix, kterou letos zkouším poprvé.

Pokud hledáte nižší krásenky, můžete sáhnout po Sea Shells, odrůdě s trubkovitými okvětními lístky, která dorůstá jen 35-40 cm. Barevný mix je stejný jako u Sensation Mix. Tato odrůda je ideální pro pěstování v květináči nebo na kraji záhonu.

K menším odrůdám patří také růžová plnokvětá krásenka Rose Bonbon. Doroste do výšky přibližně 60-90 cm. Její nadýchané květy připomínají malé pivoňky.

Podobně nadýchané, romanticky růžové, jen o trochu méně plné květy má odrůda Fizzy Pink, kterou letos zkouším poprvé. Ta ale dorůstá klasické výšky 120 cm. 

Pokud se vám líbí plnokvěté krásenky, ale nechcete jen růžové, zvolte Double Click, plnokvětou směs všech barev, která dorůstá do 120 cm.



Hrachor (Lathyrus) můžete pěstovat buď jako letničku - hrachor vonný (Lathyrus odoratus), nebo trvalku - hrachor širokolistý (Lathyrus latyfolius). Poté, co jsem loni vyzkoušela oba typy, dávám jednoznačně přednost jednoleté verzi, protože byla mnohem bujnější, zdravější a bohatěji kvetla.

Nejzákladnější a nejčastější varianta je hrachor vonný Spencer, mix krásných barev od bílé, přes odstíny růžové, fialovou, až po červenou. Můžete ji vidět na úvodní fotce tohoto článku a seženete ji na každém kroku.

Já jsem pro letošek jsem zvolila několik dalších barevných variant, které by měly vynikat i tvarem a velikostí květu - velkokvětý modrý Mamooth Blue a červený Mamooth Scarlet, bílý Swan Lake, dvoubarevný Cupido a sytě růžový Monty.

Abych se neochudila o duhovou směs květů, které nabízí zmiňovaný Spencer mix, vybrala jsem si tentokrát směs Giant Waved Mix, která vypadá velmi podobně, jen by měla mít bohatší květy a delší stonky, což je ideální, když hrachory plánujete trhat do vázy (což já rozhodně plánuji:).

A posledním mým letošním favoritem je historická odrůda Cupani, která bývá označovaná jako nejvoňavější ze všech hrachorů. Měla jsem ji i loni a můžu potvrdit. Voní omamně.


{Hrachor širokolistý je popínavá trvalka}


{Další letničky, které mám letos v plánu vysít}
Jak krásenky, tak i hrachory můžete vysít přímo na záhon, ale já osobně určitě doporučuji jejich předpěstování pěkně v teple domova a vysazení až v podobě silných rostlinek, které budou mít velký náskok a dříve pokvetou.

Já používám klasické plastové sadbovače. Naplním je substrátem pro výsev - zlehka zasypu otvory lopatkou, neutlačuji (nechám zem pěkně nadýchanou), jen rukou shrábnu přebytečnou zem z povrchu.



Na povrch substrátu vyskládám semínka. U hrachorů i krásenek dávám vždy dvě semínka do jedné buňky.



A teprve teď přichází řada na zatlačení substrátu společně se semínky. Kdybyste upěchovali zem už na začátku, hůře by se vám teď vtlačovala semínka. Měla by být přibližně 0,5 až 1 cm pod povrchem, ale stačí, když dohlédnete na to, aby nekoukala ven (občas vykouknou po zalití, tak to vždycky zkontrolujte a případně je zatlačte zpět).



{Semínka krásenek}


Jako podmisku používám rozložené minipařeniště (horí průhledný díl, kterým se pařeniště zakrývá není potřeba, takže ho používám jako díl spodní, čímž mám rázem z jednoho pařeniště dvě, což šetří peníze - jedno minipařeniště vyjde na stovku, a to mi přijde dost, když je to jenom plast..). 



Teď už stačí jen pěkně zalít, označit si, kde co je, a umístit sadbovač na nějaké světlé místo s pokojovou teplotou. Já ty své dávám do ložnice k francouzskému oknu, kde jsou částečně nad podlahovým topením.. a zatím se to semínkům pokaždé líbilo a krásně vyrašily.

Substrát udržujte vlhký (ne moc mokrý, ani ho nenechte vyschnout).

Chvilku poté, co se objeví první pravé lístky bude načase je přesadit, ale o tom zas až někdy příště..:)



6 komentářů:

  1. Děkuji, děkuji, děkuji, za Váš blog! Sleduji Vás na instagramu a mé srdce touží umět pěstovat květiny. Bohužel každý z mých pokusů vždy v nějaké fázi ztroskotal. Těším na příliv nové energie, odhodlání a inspirace. Díky Vám :-) Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, opravdu. Sleduji vás na instagramu a jsem ráda, že můžu sledovat i váš blog..chtěla bych se letos pokusit i já o výsev letniček sama..děkuji za inspiraci.
    A přeji krásný první jarní den.M.

    OdpovědětVymazat
  3. Gratuluji k založení blogu! Velmi inspirativní článek a Váš instagram je prostě moje srdcovka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera!! Mám velkou radost z Tvého blogu a moc gratuluji !! Už se moc těším na všechny Tvoje nádherné fotky, komentáře a rady .... Hana

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za typ, na zahradě máme spoustu kytiček, ale hrachor ani krásenky neznám, tak možná taky vyzkouším :) Vypadají moc hezky! Už se těším na další články, rozhodně tu nejsem naposledy:))
    Just Be Bonita

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem na tebe hrdý, jen tak dál, moc pěkné



    OdpovědětVymazat