06 července 2016

Jak sázím růže...

Minulý měsíc jsem si pořídila dvě nové růže, obě od Davida Austina, obě růžové.. ;) Jedna se jmenuje Scepterd Isle a druhá nese jméno Austinovy vnučky Olivia Rose Austin. Reálně jsem měla místo jen na jednu růži, ale neodolala jsem. Pěkně dlouho jsem si pak lámala hlavu, jak a co přeskupím, aby se vešly.. 

Dneska konečně nastal den D a pustila jsem se do práce. Nakonec obě našly své místo v zadním záhonu u lavičky - od začátku bylo mým záměrem dostat je co nejblíž lavičce, abychom mohli nasávat tu dokonalou vůni "z první ruky" a mohli pozorovat květy pěkně zblízka.

Sázení kontejnerovaných růží není žádná věda, jediná záludnost podle mě spočívá v hloubce výsadby. Místo štěpování je nutné chránit před mrazem, a proto je důležité zasadit růži mnohem níž, než je tomu v kontejneru. Nafotila jsem pro vás celý postup, třeba se bude hodit..


Začínám tím, že růži otrhám všechny spodní listy - dolních cca sedm centimetrů stonku by mělo zůstat holých bez listů, půjdou totiž pod zem.
 
Po otrhání postavím růži i s kontejnerem do kýble (vyššího než je kontejner) a zaleju ji vodou až po okraj.


Květináč přidržím pod vodou, dokud z něj unikají bublinky. Pak ho tam nechám chvilku stát, aby se hezky nasákl, a jdu kopat jámu.

Tohle je ta méně příjemná část.. je potřeba vykopat opravdu pořádnou jámu. Až budete mít pocit, že jste v Austrálii, je hotovo:) Tohle kolečko je skutečně jen z téhle jedné jámy.

Samozřejmě záleží na velikosti kontejneru. Obecně je potřeba vykopat jámu o deset centimetrů hlubší, než má kontejner. U kontejnerů Davida Austina nebo Kordes to vyjde cca na jeden a půl rýče. Důvod už jsem zmínila. Je důležité, aby byla růže zasazená níž, tak aby bylo místo štěpování zhruba 5 - 6 cm pod úrovní terénu (místo štěpování je takový uzel na výhonu, nad kterým se růže začíná větvit). Dno jámy jsem načechrala a posypala mykorhizními houbami pro růže (to zkouším poprvé, takže zatím nemůžu říct, jestli to má nějaký význam).

Jáma je nachystaná, teď ještě zem. Já míchám vykopanou zeminu půl na půl s kompostem a do směsi přidávám hnojivo pro růže. Hodně záleží na tom, jak kvalitní máte půdu na zahradě.. od toho se odvíjí mix/poměr, který potřebujete.
 
Růži nechám chvíli vykapat. Než ji vyndám z kontejneru, ještě si vyzkouším, jak v jámě sedí. Ani ne tak kvůli výšce, to jde poměřit rýčem, ale spíš kvůli orientaci. Pak růži vyklepnu z kontejneru (dneska jsem ještě posypala boky kořenového balu mykorhizními houbami), dám do jámy a postupně zasypu a umačkám.


Bude se vám zdát, že jste ji moc "utopili", že je moc hluboko.. ale příští rok už to nebude poznat a opravdu se to vyplatí.

A zbývá jen pořádně zalít, a pak už se jenom kochat:)
 
A to už je můj dnešní výsledek. Před růže jsem ještě dosadila pár drobných trvalek (které jsem vzala z hlavního  trvalkového záhonu, kde byly utlačované nebo ve stínu) - zakrslou šalvěj, hlaváč fialový a echinaceu (E. pallida). Počítám s tím, že je zase přesadím, až se růže příští rok rozrostou, ale prozatím jim to tu (snad) bude slušet:)

3 komentáře:

  1. Další výborný článek. Moc mi Vaše články pomáhají. Plánujeme založit jeden nový záhon, pořád sbírám odvahu na růže. Mám pocit,že vyžadují hodně speciální péče, aby byly tak krásné jako jsou ty vaše. Ale s vašimi články bych to se do toho docela pustila. Můžu se zeptat, kde kupujete tyhle od Davida Austina nebo Kordes? A ještě jedna otázka nebo možná i námět na článek. Třeba by to zajímalo i někoho dalšího. Nevím jak daleko sázet rostliny od sebe. Všude straší, jak se to rozroste , ať dodržujeme spon, ale já pořád nemám tak krásně hustý záhon, jako vy. Mám dát výplňové rostliny jen do mezer nebo jim nechat vlastní prostor? Děkuji moc za odpověď, za tenhle článek i celý blog.

    OdpovědětVymazat
  2. Jee skoda,ze jsem si clanek asi pred mesicem,kdy jsem sazela ruze.. Takhle hluboko jsem je nezasadila :-( Snad se jim ale bude darit a pokud ne,presadim pristi rok,to je mozne ne? Diky za clanek. Hezky den. A.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, můžu se prosím zeptat co to je za keř s bílými květy v pozadí? Je to Kalina? A jaký přesně druh? Je překrásný.
    Díky Hanka

    OdpovědětVymazat